Cuc mimează în continuare pasajul de la Drajna

Deși s-a semnat demonstrativ un contract pentru elaborarea studiului de fezabilitate aferent construirii pasajului rutier de la Drajna, guvernul nu are banii nici măcar pentru această etapă.

La data de 23 mai, în cadrul unei conferințe de presă derulată cu surle și trâmbițe la Slobozia, ministrul Cuc a asistat la semnarea contractul pentru întocmirea lucrării. Deși lucrarea urmează să se execute pe teritoriul județului Călărași, circul propagandistic s-a derulat la Slobozia, localnicii fiind cei afectați de lipsa pasajului.

Contractul s-a semnat cu Serach Corporațion,  firma de casă a Ministerului Transporturilor. Cuc a stabilit oral că termenul de realizare al lucrării, estimat la șase luni, ar trebui să fie de numai trei luni. Valoarea contractului se ridica la suma de 431.977,35 lei. Fix.

Preț umflat pe bani europeni

La nici două luni de la semnarea contractului aflăm că, de fapt, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. nu avea banii pentru contractarea studiului de fezabilitate. Un comunicat de presă al instituției publicat la data de 8 iulie informează că suma necesară va fi asigurată din fonduri europene, CNAIR depunând o aplicație pentru a obține finanțarea. Potrivit comunicatului, valoarea proiectului este umflată cu peste 100.000 de lei față de suma anunțată inițial la conferința de presă din luna mai:

Valoarea totală a proiectului este de 542.493,30 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala- 389.739,90 lei, 15% contribuția proprie- 68.777,63 lei, restul de 83.975,77 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA”.

Oare cum s-a semnat un contract în luna mai pentru care nu exista sursă de finanțare nici în luna iulie? Și dacă intenția oficialilor era aceea de a finanța studiul de fezabilitate pentru pasajul de la Drajna din bani europeni, de ce n-au comunicat și acest mic amănunt la conferința de presă de la Slobozia organizată fix în campania electorală pentru alegerile europarlamentare?

Articolul precedentPrejudiciul de 6 milioane de lei de la Primăria Slobozia a dispărut în cotloanele Camerei de Conturi
Articolul următorMoraru se asociază cu Moraru pentru implementarea unor mini-proiecte