PPA
Agrisol vrea să despăgubească oamenii care sunt de acord să-și ucidă porcii.

În fața pericolului de contaminare cu virusul PPA, reprezentanții combinatului de creșterea porcilor Agrisol Căzănești au  încercat ca, în parteneriat cu primăria, să implementeze un plan de măsuri preventive. Prefectura și Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Ialomița resping categoric inițiativele și nici nu oferă soluții alternative. Motivul pueril este acela că în localitate nu au fost semnalate cazuri de PPA!

Măsuri de protecție pentru 70.000 de porci!

Dacă virusul PPA ar intra în complexul de la Căzănești sar pierde circa 70.000 de porci. Combinatul operat de Agrisol este deservit de 350 de salariați și este specializat în creșterea porcilor și obținerea de matcă pentru reproducere.

Încă de la apariția virusului PPA, conducerea Agrisol a luat măsuri excepționale de biosecuritate. Pe lângă faptul că angajații nu au voie să crească porci în gospodăriile proprii, interdicție impusă cum mult înaintea apariției epizootiei, au fost implementate măsuri foarte drastice.

Angajații nu mai intră în halele animalelor, hrănirea și adăparea făcându-se automat. S-au introdus filtre pe căile de aerisire a halelor iar muncitorii primesc hrană de la firmă, fiindu-le interzis să intre în incintă cu mâncare adusă de acasă.

Pentru a combate insectele cu potențial de vectori de transmitere a virusului PPA Agrisol face dezinsecții din propriul buget pe toată raza localității. Primăria Căzănești a încercat să vină în sprijinul firmei și a instituit, în baza unei HCL, stare de necesitate în comună. Prin această măsură s-a încercat să se creeze cadrul juridic pentru ca Agrisol să poată finanța dezinsecția și dezinfecția în gospodăriile oamenilor.

Statul pune talpă măsurilor contra PPA

Prefectura consideră că HCL adoptată de primăria Căzănești este ilegală deoarece starea de necesitate nu se poate declara fără existența unui pericol iminent. Argumentul prefecturii este că baza legală invocată, respectiv OUG 21/2004 privind situațiile de urgență nu poate fi aplicată în cazul de față.

În opinia juriștilor prefecturii baza legală este OG 42/2004 și HG 1189/2009 pe baza cărora funcționează comitetele locale pentru combaterea bolilor

Chiar și utilizând această bază legală, activitatea preventivă inițiată de Agrisol și Primăria Căzănești este zădărnicită de interpretarea juridică pe care o dă situației DSVSA Ialomița.

Despăgubiri reale refuzate

Pentru prevenirea apariției virusului PPA în Căzănești, Agrisol a propus uciderea preventivă a porcilor de pe raza localității Căzănești și a localităților limitrofe. Firma și-a asumat plata despăgubirilor către cetățeni în două variante.

Cetățenii urmau fie să primească porci de la combinat în greutate echivalentă cu porcii uciși, fie să încaseze despăgubiri în cuantumul oferit de stat, dar neplătit nici până la ora actuală din lipsa fondurilor.

Oamenii au refuzat ambele variante de despăgubire preferând să-și păstreze porcii. Directorul DSVSA, Mihai Puia, a opinat că având în vedere interdicțiile impuse tranzacțiilor cu animale, despăgubirea oamenilor cu sume de bani ar fi nelegală fiind asimilată cu un act comercial. De asemenea, au existat opinii că nici cei de la ANAF n-ar vedea cu ochi buni operațiunea.

În aceste condiții la Căzănești toată lumea așteaptă. Localnicii se roagă celui de sus ca PPA să-i ocolească. Cei de la Agrisol se văd blocați n demersurile lor de autorități și neîncrederea oamenilor. Iar autoritățile, mai exact spus salariații statului, așteptă cu nerăbdare ora 16.00. Ca să mai bifeze o si de muncă în care n-au făcut nimic.

Articolul precedentUnirea Slobozia pierde printre degete două puncte în deplasare
Articolul următorSalarii de lux pentru consilierii personali ai şefului Consiliului Judeţean Ialomiţa