Pesta porcină africană interzice „Ziua Porumbului”!

A noua ediţie a evenimentului agricol ce strânge anual 2.000 de fermieri din Bărăgan a fost anulată prin ordin al prefectului de Ialomiţa din cauză de pestă porcină aficană. Organizatorul îi roagă pe fermierii care vor să ignore decizia să stea acasă şi să nu vină să vadă un câmp gol!

Epidemia de pestă porcină africană care se întinde încet dar sigur pe tot judeţul Ialomiţa. Ea face şi victime colaterale pe lângă miile de porci sănătoşi sacrificaţi preventiv dar inutil. Programată pentru data de 20 septembrie „Ziua Porumbului” nu va mai avea loc în acest an.

Nicolae Sitaru, unul dintre cei mai mari producători agricoli din Ialomiţa şi organizatorul evenimentului a fost notificat de Primăria Ciochina că evenimentul devenit deja tradiţie printre cultivatorii de porumb din Câmpia Română nu mai are loc, decizie impusă de Centrul de Combatere a Bolilor Ialomiţa ca urmare a unui ordin semnat de prefectul Gigi Petre ca măsură de luptă cu pesta porcină africană.

Supăraţi că nu se vor mai întâlni ca în fiecare an, mai mulţi fermieri au anunţat pe reţelele de socializare că vor ignora ordinul de interdicţie şi vor veni la „Ziua Porumbului” ca de obicei. Mesajul lor l-a determinat pe organizator să facă un apel la calm. „Este o decizie pe care nu vreau să o comentez, dacă aşa s-a considerat că este mai bine şi că astfel se elimină posibilitatea de a extinde şi mai mult aria de răspândire a pestei porcine africane nu avem ce să facem şi o respectăm. Fac un apel la cei care vor totuşi să vină să rămână acasă, nu vor vedea decât un câmp gol!”, a anunţat Nicolae Sitaru.

Chiar dacă este mâhnit că nu va mai oferi ocazia producătorilor de porumb să-şi împărtăşească experienţele anului agricol 2018, Nicolae Sitaru se gândeşte că locaţia evenimentului agricol este la doar câţiva kilometri de combinatul de creştere a porcilor Agrisol Căzăneşti, proprietarii acestuia sunt disperaţi să-şi apere ferma şi sunt dispuşi să achite din conturile firmei sumele de despăgubire pentru crescătorii de porci din zonă pentru a scăpa de pesta porcină!

„Să ne ajute Dumnezeu ca pesta porcină africană să nu ajungă şi la combinatul de la Căzăneşti! Dacă nenorocirea s-ar produce nu am vrea să existe suspiciunea că reuniunea noastră anuală din câmp a contribuit la acest lucru!”, a adăugat Nicolae Sitaru.

Evenimentul la care vine de fiecare dată ministrul agriculturii a fost ocazia perfectă în 2017 pentru ministrul Petrea Daea de a-şi etala toată pleiada de acţiuni de imagine: a numărat boabele de porumb, a mirosit ştiuleţii, s-a urcat pe combină şi a dat o tură printr-un lan de porumb, s-a pupat cu fermierii şi a discutat mai bine de o oră cu ziariştii, lucruri ce-i vor lipsi anul acesta. De data aceasta spectacolul este anulat de pestă!

 

 

 

 

 

Articolul precedentDosar penal pentru distrugere în cazul incendiului de la Fierbinți
Articolul următorCopiii din Roşiori sunt aşteptaţi la „Şcoala după şcoală”