Pesta porcină africană revine în gospodării din judeţul Ialomiţa din cauza inconştienţei unor crescători de animale.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a aplicat amenzi proprietarei unui porc purtător al virusului dar şi asistenţilor veterinari care au aplicat tratamente fără a avea drept de liberă practică în localitatea Andrăşeşti.

DSVSA Ialomiţa a anunţat că a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană într-o gospodărie neprofesională din localitatea Andrăşeşti. Imediat a fost întocmit planul de măsuri pentru combaterea focarului şi în zona de protecţie au fost incluse localităţile Andrăşeşti şi Orboieşti.

În zona de supraveghere au intrat Crunţi, Gheorghe Doja, Perieţi, Misleanu, Fundata, Ghimpaţi, Poiana, Albeşti, Bataluri, Marsilieni, Ciochina şi Borduşelu, localităţi aflate într-o rază de 10 kilometri de locul unde s-a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane.

Focarul de pestă porcină africană se află la puţin peste 10 kilometri distanţă de cele mai mari ferme de producţie din Ialomiţa, societăţi serios afectate financiar de focarele de pestă porcină africană din toamna anului trecut. Acestea au solicitat despăgubiri de la bugetul statului de circa 1,2 milioane euro pentru pierderile suferite pe perioada în care au avut interzis la comercializarea animalelor.

Inconştienţa oamenilor a adus pesta porcină africană în Andrăşeşti

În urma anchetei epidemiologice, consilierii DSVSA Ialomiţa au identificat şase exploataţii de contact ce deţineau cinci porci ce au avut legături epidemiologice cu exploataţia infectată.

„Suinele existente au fost examinate clinic neconstatându-se semne specifice pestei porcine africane, iar exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială.”, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

Consilierii DSVSA au aplicat patru sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 6.400 lei. Proprietara gospodăriei în care a fost confirmată prezenţa pestei porcine africare a primit o amendă de 2.800 lei pentru achiziţia de suine fără documente sanitare veterinare şi pentru neanunţarea medicului veterinar despre îmbolnăvirea animalului.

De la domiciliul fetei proprietarei animalului bolnav s-au ridicat 82 kg de carne de porc ce a fost confiscată şi denaturată în incineratorul DSVSA Ialomiţa. Persoana care a vândut porcul bolnav a fost sancţionată cu amendă în valoare de 1.200 lei pentru vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare.

Doi asistenţi veterinari au de plată 2400 lei pentru efectuarea de tratamente şi intervenţii chirurgicale în localităţile Andrăşeşti, Orboeşti şi Bueşti fără a avea drept de liberă practică. În cazul celor doi a fost sesizat şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru identificarea tuturor exploataţiilor unde au aplicat tratamente suinelor ori altor animale.

 

 

Articolul precedentFrecție la un picior de lemn – Poluatorul Clean Tech amendat, din nou, de Garda de Mediu
Articolul următorÎn afacerea Clean Tech Garda de Mediu nu prea face de gardă