Persoanele fizice interesate să-și instaleze panouri fotovoltaice trebuie să ia legătura cu unul dintre cei doi instalatori autorizați în județul Ialomița.

Doar două firme din județ au fost agreate de Administrația Fondului pentru Mediu în programul Casa Verde Fotovoltaice în care statul oferă o subvenție individuală de până la 20.000 lei persoanelor fizice.

Ialomița are doi instalatori validați pentru montarea panourilor fotovoltaice subvenționate de stat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Singurele firme agreate sunt MIN CONS SRL Slobozia și BDF ELECTRO SRL Țăndărei.

Opt luni au așteptat românii ca AFM să anunțe lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice. Instituția a publicat săptămâna trecută lista instalatorilor autorizați din România.

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că persoanele fizice pot depune solicitări pentru a beneficia de subvenția individuală de 20.000 lei începând cu data de 9 septembrie dar sunt șanse minime ca termenul să fie respectat.

Cum se întâmplă de multe ori, instituția va modifica din noul Ghidul de Finanțare, noua variantă urmând a fi publicată în Monitorul Oficial.

Cum acesta încă nu a apărut și în mod normal după publicare este nevoie de cel puțin câteva zile pentru modificarea formularelor obligatorii este de așteptat ca primele dosare să fie acceptate în sistem abia pe la mijlocul lunii septembrie.

Ce se finanțează în cadrul Programului

Programul privește instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului de energie în rețeaua națională.

Se finanțează cheltuielile cu achiziția de sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kWp ce cuprinde panouri, invertor, conexiuni și tablou electric.

Din cei 20.000 lei puși la dispoziție de AFM se acoperă cheltuielile de montaj și punere în funcțiune a sistemului în cuantum de maxim 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

Finanțarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile dar nu mai mult de 20.000 lei. Contribuția persoanelor fizice acceptate ca beneficiari va fi de 10% din totalul cheltuielilor.

Vezi aici toate informațiile legate de documentele pe care beneficiarii trebuie să le ofere instalatorilor validați pentru a fi acceptați în Programul panourilor fotovoltaice!

Articolul precedentSTS face precizări dar nu spune nimic – Drept la replică
Articolul următorIPJ Ialomița îngroapă scandalul de la Cocora ?!?