În expunerea de motive la legea  pensiilor Viorica Dăncilă asumă în numele guvernului un deficit uriaș al fondului de pensii. În 3 ani deficitul fondului de pensii va atinge 37 de miliarde de euro. Acești bani nu vor putea fi asigurați din buget și vor fi împrumutați.

În ciuda optimismului afișat de liderii PSD deficitul creat fondului de pensii nu va putea fi asigurat de la buget, chiar dacă guvernul ar sacrifica în totalitate investițiile. Așa cum arată cifrele din expunerea de motive semnată de Dăncilă, deficitul fondului de pensii pe următorii 3 ani se prezintă astfel:  2020 – 25 mld lei, 2021 – 58 mld lei, 2022 – 81 mld lei.

În ciuda acestor informații asumate de Dăncilă, parlamentarii și miniștrii cabinetului, în special ministrul pensiilor Budăi, continuă să mintă și să susțină că fondul de pensii are un excedent și că majorarea acestora nu va avea efecte negative. Soluția guvernului este aceea a contractării unor împrumuturi pe termen lung, de 30 de ani, bani ce vor fi decontați de generațiile următoare. Soluția este doar teoretică, pentru că datele care ies la iveală arată că economia românească este în dificultate iar aparenta creștere economică se bazează pe date falsificate de guvern.

Cifre măsluite de Ministerul de Finanțe

Senatorul PNL Florin Câțu a dezvăluit că un raport al Comisiei Europene a identificat modul cum a reușit Teodorovici să mențină deficitul din 2018 la 3% din PIB. Raportul vorbește despre transferarea rambursărilor de TVA din 2019 în anul 2018. Senatorul Cîțu spune că guvernul a transferat venituri din 2019 în anul 2018 astfel încât execuția bugetară să se închidă cu un deficit de 3%.

Citând date provenite de la Institutul Național de Statistică, Cîțu arată că producția industrială s-a contractat în luna mai față de luna aprilie 2019, dar și față de perioadă similară din 2018.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Cîțu spune că România se împrumută la dobânzi mai mare decât o face Grecia:

Pentru împrumutul de 30 de ani a plătit mai mult cu 40 de puncte de bază decât plătește GRECIA!!! Poate nu ați înțeles. Grecia are rating JUNK și se împrumută mai ieftin ca România. Dobânzile la care se împrumută Grecia au scăzut în ultimii doi ani în timp ce dobânzile la care se împrumută România au crescut! De ce se întâmplă asta? În primul rând investitorii profesioniști înțeleg că Romania este în criză și că Теодорович (Teodorovici) este disperat după bani. Investitorii profesioniști mă confirma și spun ca România în era PSD+ALDE este mai riscantă ca Grecia pentru investitori”.

 

Articolul precedentPrimăria Slobozia a dublat costul parastaselor
Articolul următorViorica Dăncilă, veste bombă despre pasajul de la Drajna. Când va fi gata și ce-i așteaptă pe constructori.