Pentru a doua oară în mai puțin de un an firma Clean Tech Internațional, care operează o fabrică de făinuri proteice la Ciulnița, a fost amendată de Garda de Mediu. Informația apare pe pagina de Facebook a instituției și este postată pe 10 mai 2019. Nu știm data controlului dar știm pentru ce a fost amendată firma. Despre prima amendă am scris aici.

Clean Tech Internațional a devenit parte a grupului Saria, divizie a  RETHMANN Group, și deține 120 de site-uri și operațiuni în 19 țări din toată lumea. Lume bună, ce mai, numai că apucăturile sunt tot românești! Activitatea Clean Tech încalcă flagrant autorizația de mediu de mai bine de 6 ani. Fosta administrație a companiei, reprezentată de un cetățean israelian, a lăsat în urmă o fabrică depășită din punct de vedere tehnologic, autorizată la limita legi și care poluează olfactiv o zonă considerabilă.

A doua amendă, o nouă frecție

Deși Garda de Mediu Ialomița susține că nu poate da relații despre controalele derulate în județ, Garda Națională postează pe Facebook, printre pupici și like-uri, rezultatele sumare ale unor controale. Operațiunea de PR de toată jena vrea să convingă poporul că Garda veghează la sănătatea bizonului mioritic, lucru din ce în ce mai puțin adevărat.

După ce în februarie 2019, GM Ialomița a amendat firma Clean Tech „pentru nereguli în activitate”, pe data de 10 mai structura centrală anunță. Victorios, o nouă sancțiune dată aceluiași poluator:

Având în vedere reclamațiile primite de la cetățenii din localitatea Ciulnița, jud. Ialomița, referitoare la prezența unui miros dezagreabil provenit de la operatorul economic SC Clean Tech Internaţional SRL, care deține două instalații de procesare a deșeurilor animale, în localitatea Ciulniţa, judeţul Ialomița, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Ialomiţa a demarat o acţiune de inspecţie şi control la acest operator, pentru verificarea aspectelor sesizate. La acest control au participat şi reprezentanții SGA Ialomița, pentru prelevarea probelor de apă.

În urma verificărilor, s-a constatat că operatorul nu respectă în totalitate prevederile autorizației integrate de mediu, fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 50.000 lei, conform art.96 alin.1 pct.1 din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, cu completările şi modificările ulterioare.

Articolul de lege în baza căruia s-a stabilit amenda vizează, cităm: „obligațiile persoanelor juridice de a realiza sisteme de automonitorizare și de a raporta autorității publice teritoriale de protecție a mediului rezultatele automonitorizării și/sau alte date solicitate, precum și accidentele și incidentele care pot conduce la pericole de accidente”. Clean Tech își face monitorizările(apă și sol) cu Waste Laboratory, firmă care face parte din grupul Vivani, iar monitorizarea emisiilor o face cu expertul care a întocmit raportul de amplasament și care trimestrial se cațără pe coș și măsoară concentrațiile gazelor emise de client. Cel mai probabil însă, amenda nu s-a dat pentru rapoartele de monitorizare, ci pentru că în 6 ani de activitate, deși a  avut numeroase incidente soldate cu poluări olfactive intense, Clean Tech n-a notificat Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu.

Poluare = Economii = Profit. De neam prost!

De fiecare dată când este sesizată de cetățeni, Garda de Mediu Ialomița invocă lipsa unor aparate care să măsoare mirosul și condițiile meteo. Într-o declarație acordată ziarului Știrea comisarul șef al GM Ialomița, Simona Dogaru, a afirmat textual: „….dar e foarte dificil de stabilit, că nu avem un aparat să măsurăm mirosurile”.  Forte tare scuza, dar pe lângă subiect.

Potrivit Standardului Național 12574/1987 care reglementează condițiile de calitate pentru aer se consideră că emisiile de substanțe puternic mirositoare depășesc concentrațiile admise atunci când în zona de impact mirosul dezagreabil și persistent este sesizabil olfactiv. Din acest motiv operatorul trebuie să ia în calcul în timpul operațiunilor factorii de climă astfel încât să evite perioadele în care curenții de aer favorizează dispersia poluanților.

Cauza poluării se regăsește pe fluxul tehnologic, mai exact spus la funcționarea incorectă a instalației de oxidare termică a vaporilor rezultați din procesul de fabricație. Potrivit autorizației de mediu, vaporii care urmează a fi emiși în atmosferă se oxidează la temperaturi înalte, de 8500C, pentru a se îndepărta mirosurile (vezi schema de mai jos).

 

Procesul este puternic energofag, fiind necesară arderea unui volum mare de gaz metan pentru atingerea temperaturii de oxidare. Dacă aburul este sterilizat la o temperatură mai mică rezultă mirosuri insuportabile pentru cetățeni, dar și profituri mai mari pentru companie.

Că procesul defectuos a fost menținut ani de zile o demonstrează faptul că firma nu își monitoriza procesul de sterilizare și nu făcea capturi de ecran de la calculatorul de proces, care să demonstreze că sterilizarea s-a făcut la temperatura cerută. Faptul a fost constatat de Garda de Mediu în urma unui control derulat în iunie 2018, ocazie cu care i s-a impus firmei să facă inclusiv capturi de ecran. O fi făcut?

Din punct de vedere contabil, în vreme ce populația Sloboziei își dădea duhul pe stradă, Clean Tech realiza profituri de excepție. Potrivit Termene.ro, în 2017 compania a avut o cifră de afaceri de 33,6 milioane de lei (7,16 milioane euro) și un profit net de 4,74 milioane lei, adică un milion de euro. Parte din el realizat cu economie la gaz și emisii de mirosuri pestilențiale. Vom reveni cu finețuri din autorizația de mediu a Clean Tech pe care organele se fac că nu le miros, dar și cu dezvăluiri senzaționale ale primarului Stelică, dezvăluiri ce ar putea arunca șandramaua în aer.

 

Articolul precedentRapid Bucureşti a învins uşor pe Unirea Slobozia şi a promovat în liga secundă
Articolul următorDSVSA taie în carne vie în Andrăşeşti după ultimul focar confirmat de pestă porcină africană