Medicii veterinari de la DSVSA Ialomița au ucis preventiv toate cele 16 animale vizitate de agenții veterinari în localitatea Buești.

Alertă la DSVSA Ialomița după ce s-a descoperit că doi asistenți veterinari au aplicat în mai multe gospodării tratamente cu instrumentar nesterilizat folosit la un purcel infectat cu virusul pestei porcine africane.

Doi asistenți veterinari au împrăștiat peste porcină africană din localitatea Andrășești în comuna vecină Buești, anunță DSVSA Ialomița. Grav este că aceștia aplicau tratamente porcilor fără a deține drept de liberă practică în cele două localități.

Instituția informează toți crescătorii de porcine că laboratorul propriu a emis un buletin de analiză prin care se suspicionează pesta porcină africană într-o exploatație nonprofesională de pe raza localității Buești.

Acest nou focar de pestă porcină africană este în strânsă legătură cu focarul de boală confirmat pe raza localității Andrășești.

În urma anchetei epidemiologice efectuate a reieșit faptul că doi asistenți veterinari, fără drept de practică, au efectuat tratament medicamentos la porcina infectată din localitatea Andrășești, utilizând intrumentar nesterilizat și vizitând ulterior mai multe exploatații de pe raza localității Buești, unde au efectuat tratamente la diferite specii de animale, inclusiv porcine.”, au comunicat cei de la DSVSA Ialomița.

În vederea prevenirii răspândirii bolii medicii veterinari au identificat în Buești patru exploatații de contact cu 16 porcine. Pentru a preîntâmpina răspândirea virusului s-a luat măsura uciderii la suspiciune, urmată de prelevarea probelor ce au confirmat prezența bolii.

Boala a fost introdusă în una dintre exploatațiile din Buești de unul dintre asistenții veterinari care nu a respectat regulile minime de biosecuritate.”, adaugă DSVSA.

Medicii veterinari îi roagă pe proprietarii de animale să anunțe de urgență orice semn de îmbolnăvire a porcilor. Principalele semne clinice manifestate în cazul pestei porcine africane sunt febră ridicată, abatere, lipsa poftei de mâncare, roșeață pe piele, extremitățile urechilor, coadă, abdomen, partea ventrală a pieptului, cianoză, diaree și avort.

Articolul precedentPodul de la Dridu este finalizat dar ţinut închis din motive electorale
Articolul următorEchipa feminină de handbal HCM Slobozia a promovat în Liga Florilor