Sistemul medical din Ialomiţa primeşte lunar "perfuzii" de capital din banii plătiţi de asiguraţi în alte judeţe din ţară!

Judeţul Ialomiţa are printre cele mai mici procente de asiguraţi plătitori din ţară. Norocul sistemului sanitar ialomiţean este ghinionul judeţelor bogate, ce varsă la bugetul mare sumele trimise apoi în judeţ pentru susţinerea spitalelor.

Doar unul din patru asiguraţi medical este şi plătitor în Ialomiţa. Situaţia este veche de ani de zile şi în condiţiile în care judeţul este printre primele la sărăcie judeţele cu mulţi asiguraţi plătitori sunt „condamnate” să acopere lunar gaura financiară.

Judeţul Ialomiţa numără în scriptele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate 219.440 asiguraţi la sistemul de sănătate. Mulţi la prima vedere având în vedere că populaţia reală a judeţului este sub un sfert de milion de persoane.

Dintre aceştia însă puţini sunt şi plătitori de contribuţii la bugetul de asigurări de sănătate. Din schemă sar în primul rând circa 55.000 de copii şi 4.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 26 ani ce urmează studii universitare.

Doar 61.169 salariaţi plătesc lunar asigurarea de sănătate

Co-asiguraţi ce beneficiază de servicii pe baza plăţii unor rude sunt 10.258 iar 2.400 persoane cu dizabilităţi sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate.

Punem la socoteală şi peste 6.000 de beneficiari ai ajutorului social „416”, 53.440 pensionari şi 6.600 pensionari cu diverse grade de invaliditate pentru ca într-un final de plătit să rămână doar 61.169 salariaţi, circa un sfert din totalul beneficiarilor.

„Pensionarii cu pensiile care sunt foarte mari, să zicem cele peste 4.000 lei pe lună, ar trebui să plătească pentru asigurările de sănătate, de la o vârstă, vrei sau nu vrei, tot eşti beneficiar al acestora, după 60 ani ai nevoie. Ar intra nişte bănuţi, nu cred că un procent de 10% ar fi o problemă.”, este de părere Mihai Geantă, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Ialomiţa.

Pentru echilibrarea bugetului sănătăţii alocat judeţului este nevoie ca de la bugetul consolidat al sănătăţii să fie suplimentate sumele pentru Ialomiţa. Spre exemplu, cele patru spitale au primit anul trecut 56,487 milioane lei la care s-au adăugat încă 50 milioane lei de la bugetul de stat pentru finanţarea creşterii salariilor.

Chiar şi aşa, anul 2019 începe cu o veste proastă, scad salariile în spitale! Modificările aduse legislaţiei se traduc în buzunare printr-o diminuare de 10 – 15% pe care sindicaliştii ameninţă că o vor sancţiona cu greve.

Articolul precedentDeputatul Andrei Pop face precizări
Articolul următorAutocamion încărcat cu polietilenă răsturnat în comuna Ciocârlia