Sindicaliștii de la spital se pregătesc de grevă

Salariile asistentelor scad și la Spitalul Județean din Slobozia. Scăderea preconizată de sindicatul Sanitas este de 10-15 % și are drept cauză prevederile Ordonanței Lăcomiei,  care limitează sporurile ce pot fi acordate angajaților din sistemul bugetar.

Managerul spitalului județean Slobozia, Marian Iancu, le-a explicat salariaților afectați de plafonarea sporurilor că nu poate evita aplicarea acestei măsuri pentru că riscă să plătească amenzi foarte mari.

Cum scad salariile?

Președintele filialei Ialomița a  sindicatului Sanitas, Valentin Spătărelu, a explicat că diminuarea salariilor poate ajunge la 10-15%:

S-a introdus  indemnizația de hrană în totalul sporurilor. OUG 114 limitează sporurile la 30% din venitul salarial iar în condițiile în care unitățile sanitare au program permanent, această limitare afectează veniturile personalului. Acelaș act normativ stabilește că sporul de tură acesta nu se acorda prin raportare la salariul de baza actual, ci prin raportare la salariul anterior, respectiv cel aplicabil la 1 ianuarie 2018.

Dacă mărimea procentuală a sporului de tura este de 15%, blocarea lui la nivelul lunii ianuarie 2018 înseamnă reducerea lui la cca. 10% din salariul de baza actual. OUG 114/2018 le-a diminuat salariaților care efectuează ture aproximativ. 33% din el „.

Spătărelu spune că sindicatul Sanitas va cere guvernului să elimine sporurile acordate personalului sanitar din categoria sporurilor plafonate la 30%, bazat pe specificul activității sanitare.

Situația este similară la toate spitalele din județ.

Articolul precedentHCM Slobozia se califică dramatic în optimile Cupei României
Articolul următorDeputatul Andrei Pop face precizări