Adrian Mocioniu, primarul PSD al municipiului Slobozia, critică sumele pregătite în 2019 de Guvernul PSD pentru autorităţile locale.

Locuitorii municipiului Slobozia au refuzat să ia parte la dezbaterea publică a bugetului pentru anul 2019, organizată de primărie marți, 16 martie. Deși dezbaterea a fost anunțată din vreme, la Casa de Cultur s-au reunit doar jurnaliști și angajați ai Primăriei Slobozia. Plus senatorul Gabi Ionașcu, participant în calitate de cetățean.

Singurul cetățean care a ținut să participe a fost senatorul PMP Gabi Ionașcu, cel care monitorizează constat bugetul municipiului Slobozia de câțiva ani buni. Consternat de lipsa de interes a cetățenilor, primarul Adrian Mocioniu a ascultat cu interes observațiile senatorului Gabi Ionașcu și a formulat câteva idei legate de dificultățile financiare ale municipiului.

Venituri lipsă

Cetățeanul Gabi Ionașcu a ținut să precizeze că vorbește în calitate de contribuabil și nu de parlamentar. El a atras atenția că din capitolul de venituri lipsesc anumite sume pe care primăria le-ar putea aduce la buget:

Din capitolul venituri lipsesc anumite sume. Și mă gândesca hotărârea judecătorească din procesul cu asociația sportivă Unirea 04 de la care bugetul are de recuperat peste 4 milioane de lei. Probabil că dvs. veți relua niște contracte de parteneriat cu ocazia sărbătorilor municipiului Slobozia și trebuie să recuperați și acele sume astfel încât să întregiți veniturile pentru anul curent”.

Ionașcu a explicat că secțiunea de dezvoltare pentru care s-a alocat suma de 11,8 milioane, adică vreo 14% din totalul cheltuielilor, 6,8 milioane sunt din PNDL 2, bani care sunt mai de grabă virtuali judecând după sumele atrase din acest program anul trecut. În opinia sa veniturile încasate de buget sunt insuficiente pentru a genera dezvoltare, în condițiile în care numai 5,1 milioane de lei sunt destinați investițiilor. El a comparat această sumă cu valoarea cheltuielilor de personal care depășește 42% din buget. Ioanșcu i-a propus lui Mocioniu să retragă proiectul de buget și să-l refacă, astfel încât să crească bugetul pentru investiții.

Primarul Mocioniu a mai găsit niște bani

Primarul Adrian Mocioniu a evocat faptul că România este singura țară în care bugetul autorităților locale este circa 10% din bugetul național în condițiile în care în UE media este de 20%. Explicațiile sale au vizat politica guvernului, care a majorat procentul din IVG ce revine localităților la 60%, dar a transferat cheltuieli sociale și alocații de hrană pentru funcționari care depășesc cu mult această alocare. Numai pentru alocația de hrană pentru funcționari primăria trebuie să asigure din buget circa 3 milioane de lei anual. Primarul susține că a mai descoperit niște surse suplimentare de venituri, respectiv excedentul anului trecut, care se ridică la 3 milioane de lei.

Primarul afirmă a după consultarea cu aparatul propriu a reușit o reducere cu circa 2 milioane de lei a cheltuielilor pentru bunuri și servicii, bani ce vor fi redirecționați spre investiții. El speră că va mai încasa circa 2,7 milioane de lei din litigiul pe care Primăria Slobozia îl are cu dezvoltatorul care trebuia să construiască hypermarketul Cora.

Mocioniu a concluzionat că aceste sume ar putea echilibra bugetul de investiții al municipiului. În chestiunea restructurărilor de personal primarul a afirmat că numai pentru salarii cheltuiala bugetară sare de 11 milioane de lei pentru anul 2019. Din acest motiv nu a renunțat la identificarea unor soluții pentru reducerea acestor costuri. Primarul spune că până în luna mai va veni în fața consiliului local cu propuneri în acest sens.

Articolul precedentNICOLAE GOIDEA, manager HCM Slobozia: „Pentru noi cel mai important este să câştigăm turneul semifinal!”
Articolul următorConstantin Sava, primar PNL al municipiului Urziceni: „Mă, consilierii PSD, voi sunteţi nebuni şi handicapaţi!”