Platforma la care a avut loc incendiul

În Urziceni se adâncește criza gunoiului. Deși Garda de Mediu Ialomița susține că a amendat Primăria Urziceni pentru că a permis depozitarea deșeurilor în locuri neamenajate, problema este departe de a se fi rezolvat.

Operatorul de salubritate, Rosal Group, nu mai are capacitatea de a colecta deșeurile din municipiul Urziceni. Această operațiune, care trebuie derulată zilnic în unele zone, se execută la interval de 3-4 zile. Deșeurile ajung pe maidane pentru că Rosal nu are contract cu depozitul ecologic operat de SC Vivani Salubritate SA.

Duminică, pe strada Viitorului, deșeurile de la platforma de gunoi s-au aprins din senin. Au fost alertați pompierii, care au intervenit și au reușit să stingă incendiul. Prezenți la fața locului, polițiștii au asistat la stingerea focului și au plecat fără a încerca să afle dacă incendiul a fost provocat sau deșeurile s-au auto aprins ca urmare a fermentării. Un fenomen similar a avut loc săptămâna trecută, în același loc.

Situația de la Urziceni este foarte gravă, dar primăria liniștește populația bazându-se pe noua societate de salubrizare, care trece prin chinurile facerii sub oblăduirea înțeleaptă a primarului Sava. Deși Rosal încasează bani de la cetățeni pentru colectarea deșeurilor, serviciile se derulează cu încălcarea caietului de sarcini și a contractului de delegare a gestiunii a serviciului. Nu se știe exact unde a  depozitat Rosal ani de zile deșeurile colectate din Urziceni și nici dacă primăria a monitorizat activitatea operatorului sau dacă a raportat și a plătit contribuțiile la AFM pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare.

Relația cordială a primarului cu firma Rosal arată că această firmă și-a cam făcut de cap. Și își face în continuare la adăpostul protecției care vine din partea autorităților statului.