Începând cu ultima zi din octombrie a intrat în vigoare o modificare la legea 211/2011 privind regimul deșeurilor.

str Zefirului

Potrivit Legii 188/2019 care a întrat în vigoare de la data de 31 octombrie cresc sancțiunile pentru abandonarea deșeurilor rezultate din construcții, demolări sau amenajarea interioară a clădirilor. Pentru deținătorii de autorizații de construire/desființare persoane fizice care nu elimină legal deșeurile sancțiunea este cuprinsă între 3000 și 6000 de lei. Pentru persoanele juridice amenzile se situează între 20.000 și 40.000 de lei.

Suplimentar, cei care abandonează deșeuri vor fi obligați să curețe zonele afectate și să  neutralizeze/depoziteze deșeurile pe cheltuiala lor. Amenzile în cuantum crescut se vor aplica în cazul mai multor contravenții prevăzute de legea privind regimul deșeurilor.

Deținătorii de autorizații de construire/desființare au obligația să recicleze/pregătească pentru reutilizare 70% din deșeurile generate:

 Titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construire și/sau desființări conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, au obligația să gestioneze deșeurile din construcții și desființări, astfel încât să atingă progresiv, până la data de 31 decembrie 2020, potrivit anexei nr. 6, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări

Amenzi drastice vor fi date și companiilor din domeniul salubrității sau colectorilor de deșeuri care nu neutralizează/depozitează toate deșeurile încredințate sau care utilizează în acest scop spații neamenajate și neautorizate.

Articolul precedentCum a descoperit un tânăr, într-o noapte fără somn, procedura revoluționară care ar putea vindeca toate bolile genetice
Articolul următorCimitirul din Slobozia, sufocat de gunoaie