PSD a pus la pământ legumicultorii

După ce a pus pe butuci crescătorii de suine lăsați pradă virusului PPA, ministrul agriculturii,  Petre Daea, dă o lovitură mortală cultivatorilor de tomate. Pentru că APIA a decontat ilegal 762.540 de euro unor cetățeni italieni cu puternice legături în zona clanului mafiot Cosa Nostra, ministrul Daea a blocat plata subvențiilor pentru fermierii români. Măsura ineptă i-a dus pe fermieri în pragul falimentului.

Legea n-a fost de ajuns

În conformitate cu HG 228/2018, pentru susținerea culturii de tomate destinate industrializării a fost alocat un plafon de subvenții în valoare de 2.067.066 milioane de euro, bani europeni. Suma urma să fie împărțită fermierilor în funcție de numărul de hectare eligibile pentru anul 2017.

Pentru a încasa această subvenție, fermierii aveau de îndeplinit câteva condiții simple. Materialul semincer trebuia să fie certificat și, în proporție de 5%, produs în România. Fermierul avea obligația să predea la fabrici licențiate cantitatea minimă de 30 de tone la hectar, pe bază de factură și contract.

Restul era birocrație obișnuită, adică adeverință eliberată de primăria pe raza căreia se afla exploatația, care să certifice existența culturilor și un mic control de la APIA pe aceeași temă.

Documentele care demonstrau vânzarea către fabrici se depuneau până în octombrie iar plata subvenției se făcea anul următor, în două tranșe. Avansul se plătea în aprilie iar la sfârșitul lunii iunie se achita diferența. În ciuda acestor filtre, frauda s-a produs.

Fraudă cu semne de întrebare

La plăcintă s-au înscris cinci companii românești, cu nume ciudate, patronate de cetățeni italieni. Cele cinci companii fantomă sunt Șeptel Farm SRL (111,74 hectare), Renașterea Acasă SRL (108,69 hectare), Agricultura Renovat (108,39 hectare), Vai Verzi SRL (101,1 hectare) și Green Meadows SRL (100,1 hectare).

Funcționarii APIA n-au avut nicio reacție atunci când au lecturat pe cererile de finanțare suprafețele halucinante declarate de italieni. Era la mintea cocoșului că în România nu se pot cultiva 100 de hectare de tomate în câmp având în vedere tehnologia și lipsa forței de muncă.

Verificarea dosarelor depuse la APIA n-a depistat câteva mici indicii. Toate firmele au fost înregistrate la data de 30 septembrie 2016 și pentru anul 2017 nu aveau depuse situații financiare. Toate aveau sediul la aceeași adresă, respectiv str. Sf Andrei, orașul Pantelimon. Toate s-au relocat în București la aceeași dată și la aceeași adresă: Splaiul Independenței, nr. 273, sector 6.

Doi dintre cetățenii italieni sunt puternic conectați la clanul sicilian Cosa Nostra. Agricultura Renovat este controlată de asociatul unic Iraci Sareri Antonino. El a fost arestat la domiciliu  în ianuarie 2018.

El a fost acuzat că împreună cu un grup de alți 9 arestați au încasat ilegal subvenții europene declarând fictiv că exploatează un număr de 25.000 de parcele în Sicilia. Aceste informații erau disponibile cu o simplă căutare pe Internet.

Funcționarii APIA, care au efectuat controale la sânge la fermierii români, n-au călcat în control și la „fermele” italienilor, localizate toate, conform adeverințelor de proprietate, în Mehedinți. Iar asta se întâmpla în vreme ce fermierilor români li se tăiau suprafețe pentru că drumurile dintre parcele erau prea mari!

Fără nici un fel de verificare, acestor companii li s-a decontat avansul în valoare de 1400 de euro/hectar, italienii umflând astfel 762.540 euro.

Ministerul blochează plățile

Ministrul Petre Daea le-a cerut fermierilor răbdare și liniște. Și mai ales, le-a solicitat să nu vorbească despre fraudă cu presa. Corpul de control al APIA a confirmat suspiciunile fermierilor care au reclamat ministrului că italienii au încasat fraudulos avansul pentru culturi de tomate inexistente.

În bugetul destinat plății subvențiilor au rămas totuși 346.000 de euro, bani blocați de Daea sub pretextul că DNA și OLAF anchetează potlogăria comisă de funcționarii APIA. Ca atare, fermierii se văd în situația de a intra în faliment. Din motive de subvenție, prețul la poarta fabricilor de tomate a scăzut și nu acoperă nici valoarea cheltuielilor înregistrate de cultivatori.

Organizația profesională PRODCOM, care îi reprezintă pe cultivatorii de tomate pentru industrializare, a sesizat Ministerul Agriculturii și a cerut deblocarea banilor rămași și acoperirea diferenței din surse bugetare.

Ministerul le-a răspuns cu refuz, invocând frauda și ancheta penală. De la APIA li s-a sugerat fermierilor să dea statul în judecată și să-și recupereze astfel banii. Numai că începerea urmăririi penale în acest caz, care este mai mult decât probabilă, ar duce la suspendarea procesului civil.

Efectul acestei atitudini inexplicabile a ministrului Daea este acela că niciun fermier nu va mai cultiva tomate pentru industrializare anul viitor. Asta va conduce la prăbușirea industriei de conserve de legume și, evident acapararea pieței de produsele de import.

Articolul precedentUnirea Slobozia ratează şansa unui adversar din prima ligă
Articolul următorFestin culinar tradiţional în Oraşul de Floci, locul naşterii lui Mihai Viteazul