Țânțarii își fac de cap în municipiul Slobozia iar autoritățile locale așteaptă cel puțin o săptămână de vreme fără amenințare de ploaie pentru a face dezinsecție terestră și aeriană.

DADP Slobozia nu poate folosi fondurile de 130.000 lei destinate achiziției substanțelor destinate tratamentelor împotriva țânțarilor din cauza numeroaselor alerte meteo și a ploilor din ultimele două luni.

Municipiul reședință de județ este invadat de țânțarii care-și fac de cap mai ales seara în parcurile și locurile de joacă pentru copii. S-a ajuns aici pentru că vremea capricioasă a favorizat înmulțirea necontrolată a țânțarilor dar și că foarte multe blocuri din Slobozia au subsolurile pline cu apă.

130.000 lei este suma pe care DADP (Direcția pentru Administrarea Domeniului Public) Slobozia o are la dispoziție pentru a acționa terestru și aerian împotriva temutelor insecte.

Banii așteaptă în cont până ce meteorologii vor anunța cel puțin o săptămână de zile călduroase și fără precipitații pentru ca tratamentele să fie eficiente. Un atomizor nou, de mari dimensiuni, cumpărat de curând de DADP, stă și el nefolosit.

Vrem să acționăm simultan, terestru și aerian, cu ceață rece și ceață caldă dar vremea nu ne lasă. Zilnic avem câte un cod, câte o informare meteo de ploaie și dacă nu avem trei zile înainte de dezinsecție și trei zile după de vreme fără precipitații tratamentele nu vor avea niciun efect.”, explică situația Petru Valeriu Roșca, directorul DADP Slobozia.

Spre deosebire de anul trecut, s-a optat pentru o soluție inofensivă pentru familiile de albine și astfel de elimină riscul pentru proprietarii de stupi din zona municipiului Slobozia atunci când se aplică tratamente cu substanțe împotriva țânțarilor.

Apa din subsolurile blocurilor, pepiniere de țânțari

Acțiunile de dezinsecție ar fi trebuit să înceapă de la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie dar atunci nu au fost precipitații. Din nefericire, ploile s-au ținut lanț în ultimele săptămâni și numărul țânțarilor a explodat.

La creșterea exponențială au contribuit și numărul mare de subsoluri de blocuri în care din cauza conductelor avariate apa băltește și creează mediul propice pentru țânțari.

Sunt multe subsoluri inundate, acolo sunt pepiniere de țânțari tot timpul anului. DADP nu poate interveni pentru că acolo sunt Asociațiile de Proprietari. Oamenii nu scot apa din subsol, noi putem asigura cu motopompe scoaterea apei dar nu avem siguranța că ulterior vor repara țevile sparte.”, spune directorul DADP Slobozia.

În fiecare an abia dacă pot fi numărate pe degetele unei singure mâini acele Asociații de Proprietari care-și repară țevile și curăță de apă subsolurile blocurilor în condițiile în care avarii se înregistrează la zeci de scări de bloc din Slobozia.

Articolul precedentParchetul Ialomița va cerceta modul în care s-au cheltuit banii la podul de la Dridu, afectat de ape la scurt timp de la inaugurare
Articolul următorDADP Slobozia atacă țânțarii cu tunul automatic!