Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea OUG 75/2018 care introducea, printre altele, obligația agenților economici de a-și viza anual autorizațiile de mediu.

Ca atare, prevederile ordonanței sunt suspendate de la aplicare, urmând ca în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curții efectele juridice ale ordonanței și ale legii de aprobare să înceteze. Obiecția de neconstituționalitate a OUG 75/2018 a fost ridicată de un grup de senatori din PNL și USR.

Autorizația de mediu, victimă colaterală

Actul normativ desființat de Curtea Constituțională aduce modificări utile în ceea ce privește autorizațiile de mediu ale companiilor. Potrivit acestora, autorizațiile căpătau valabilitate pe durată nedeterminată cu simpla condiție a aplicării unei vize anuale. Procedura de vizare era relativă simplă și se aplica pe baza unei declarații pe propria răspundere a administratorului prin care se confirma că activitatea se derulează în aceleași condiții ca în momentul autorizării. În situația în care operatorul economic modifica fluxurile și procesele tehnologice derulate pe amplasamentul autorizat se proceda la revizuirea autorizației de mediu.

Prin respingerea ordonanței la Curtea Constituțională se revine la situația anterioară. Operatorii autorizați vor fi obligați să reia întreaga procedură de autorizare cu minim 45 de zile înainte de expirare. Procedura de viză anuală a fost contestată și de mediul de afaceri. Antreprenorii considerau că viza ar fi trebuit aplicată doar autorizațiilor emise după data intrării în vigoare a ordonanței.

Ariile protejate erau miza

Adevărata miză a atacului la Curtea Constituțională a fost modificarea prin care ONG-urile și custozii erau îndepărtați de la administrarea ariilor naturale protejate. OUG 75/2008 prevedea apariția unei instituții guvernamentale noi, Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate, care urma să preia custodia ariilor naturale de la custozi și ONG-URI.

USR consideră că îndepărtarea custozilor și a ONG-urilor este incorectă din moment ce aceste entități au administrat 16% din suprafața totală de arii protejate a României și au fost cei care au finanțat conservarea acestora din resurse proprii și programe, în condițiile în care statul nu a alocat niciun leu pentru conservarea acestor arii:

Decizia CCR corectează o mare nedreptate făcută de guvernul PSD-ALDE custozilor ariilor protejate. Sute de specialiști au fost trimiși acasă de guvernul Dăncilă după ordonanța dată în vara anului trecut, când ONG-urilor le-a fost luat dreptul de custodie asupra ariilor protejate. Vorbim despre 16% din suprafața țării, zone al căror management a fost realizat strict din resursele și proiectele proprii ale custozilor, România fiind singura țară din UE care nu alocă fonduri în acest sens. Decizia CCR repune ONG-urile în drepturi și face dreptate”, a declarat senatorul Allen Coliban, membru în Comisia de Mediu.

PSD a încercat să scoată din circuitul administrării ariilor protejate pe singurii care făceau treabă: ONG-urile și custozii. Este al treillea atac major al guvernării asupra zonelor superbe ale României. Guvernarea a mai votat pentru exploatări miniere în astfel de zone sau pentru a ușura lucrările de infrastructură în parcuri naturale. Pas cu pas, PSD și ministrul ALDE Grațiela Gavrilescu arată că nu iubesc și nu respectă natura”, a declarat deputatul Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu.

 

Articolul precedentPoliţia Rutieră Ialomiţa s-a pus cu amenzile pe conducătorii auto
Articolul următorGargară de la Pintea în loc de strategii pentru dezastrul de la UPU