sursa foto- infoialomita.ro

Răspunzând unei interpelări foarte exacte pe tema crizei de la Unitățile de Primiri Urgențe formulate de senatorului PMP Gabi Ionașcu, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a livrat gargară.

Sub semnătura unui secretar de stat situat pe lângă subiect, ministrul Pintea a recunoscut implicit că nu există o evaluare a serviciilor oferite de UPU, că nu există o strategie pentru rezolvarea crizei de personal și că problema va fi rezolvată cel mai probabil la Sfântu’ Așteaptă. Până atunci, contribuabilii sunt jefuiți la drumul mare de stat, care le ia contribuții pentru asigurări de sănătate pentru orice fel de venit încasat și nu le oferă nimic în schimb.

Unde dai

Interpelarea senatorului Ionașcu a plecat de la reclamațiile cetățenilor, care au fost nevoiți să aștepte cu orele pentru intervenții minore sau de la cei care, în stare gravă fiind, au fost abandonați în sălile de așteptare din cauza numărului redus de paturi . Ionașcu a invoca și cazul de malparxis soldat cu decesul unei paciente diagnosticate greșit, caz înregistrat în februarie 2019 și investigat de Parchet.

Întrebările senatorului Ionașcu au fost punctuale și au vizat politica Ministerului Sănătății în domeniul serviciilor oferite cetățenilor prin intermediul Unităților de Primiri Urgențe:

1 Câte evaluări ale activității unităților UPU s-au făcut de către minister și care sunt concluziile acestor evaluări?

2 Care este deficitul de personal pentru unitățile de primiri urgențe și ce măsuri ați întreprins pentru acoperirea posturilor?

3 În ceea ce privește numărul de paturi ale unităților de primiri urgențe vă rog să precizați care este necesarul și ce deficit de paturi există la nivel național?

4 Care este strategia ministerului pentru reducerea timpilor de așteptare și care este strategia ministerului pentru a spori eficiența liniei de urgențe minore, care este cea mai solicitată din punct de vedere al adresabilității?

Și unde crapă!

Sub semnătura secretarului de stat Dan Dumitrescu, probabil un pesedist competent din Teleorman la origine, ministrul Pintea explică pe vreo două pagini că paturile de la UPU nu-s tot un drac cu paturile de spital, că numărul de locuri e stabilit de managerii de spital și că schema de personal se va umple cât de curând. Până atunci însă se pot angaja medici care nu au specializarea în medicina de urgență, că asta-i viața! Sau, de fapt, asta- moartea. Pentru că la Slobozia, pacienta decedată a fost diagnosticată greșit de un medic ginecolog care n-a identificat simptome de gripă. Banal!

Pentru redactarea acestei inepții, care ocolește cu grijă toate întrebările, le-au trebuit oamenilor lui Pintea mai bine de 30 de zile. Rămâne de stabilit doar dacă prostia este la originea acestui răspuns inept sau doar nesimțirea unor funcționari plătiți regește ca să ia în balon parlamentarii opoziției.

 

Articolul precedentVizarea anuală a autorizațiilor de mediu a picat la Curtea Constituțională
Articolul următorNICOLAE GOIDEA, manager HCM Slobozia: „Pentru noi cel mai important este să câştigăm turneul semifinal!”