Costurile de exploatare a reţelei de canalizare din comuna Ciulniţa nu pot fi acoperite în condiţiile racordării a doar o cincime din gospodării.

100 de proprietari din comuna Ciulniţa sunt somaţi ca până în luna iunie să realizeze racordarea locuinţelor la reţeaua stradală de canalizare. În caz contrar Garda de Mediu Ialomiţa ameninţă cu amenzi de până la 4.000 lei.

Zeci de locuitori din Ciulniţa au un termen de două luni pentru a se racorda la reţeaua publică de canalizare. Oamenii se plâng că nu au bani şi solicită operatorului plata în mai multe rate.

Poliţia Locală a luat la pas străzile principale din Ciulniţa şi Ion Ghica şi le-a înmânat oamenilor pe bază de semnătură o adresă semnată de primarul Stelică Gheorghe. Aceştia sunt înştiinţaţi că trebuie să renunţe la WC-ul din fundul curţii ori la fosele septice pentru a se racorda la reţeaua de canalizare din comună.

Este vorba de 100 de proprietari ce au posibilitatea tehnică de a se racorda la reţeaua ce funcţionează de anul trecut dar care încă nu au făcut solicitări operatorului URBAN Slobozia.

Amendă între 2.000 şi 4.000 lei aplicată de Garda de Mediu

Iniţiativa Primăriei Ciulniţa vine ca efect al unei adrese primită de la Garda de Mediu Ialomiţa prin care se comunică negru pe alb că oamenii au termen ca până în luna iunie să-şi realizeze racordurile.

Instituţia transmite că împotriva României a fost declanşată procedura de infringement referitoare la apele uzate şi că în acest context trebuie acoperită în cel mai scurt timp în proporţie de 100% capacitatea staţiei de epurare din localitate.

„În Ciulniţa sunt 130 de proprietari pentru care există din punct de vedere tehnic posibilitatea racordării la reţeaua de canalizare. În acest moment sunt racordate doar 28 de gospodării, ceea ce înseamnă puţin peste o cincime.”, explică situaţia primarul comunei Ciulniţa.

Garda de Mediu i-a pus în vedere să le transmită cetăţenilor că, în baza unei legi din 2006, au obligaţia să se racordeze la reţeaua de canalizare dacă au sursă de apă proprie sau primesc apă din reţeaua publică şi nu deţin staţie proprie de epurare.

„Noi am transmis adrese individuale celor care trebuie să se racordeze şi le-am explicat că dacă nu o fac până în luna iunie pot fi amendaţi de Garda de Mediu. Iar amenda nu este deloc mică, ea poate ajunge la 4.000 lei.”, adaugă primarul Stelică Gheorghe.

„Suntem săraci, nu avem de unde plăti lucrarea!”

Oamenii vizaţi de obligativitatea racordării la reţeaua de canalizare se plâng că nu au posibilitatea de a achita costul lucrărilor efectuate de operatorul URBAN.

Acestea pleacă de la 1.000 lei, în  cel mai fericit caz atunci când casa este aproape de căminul de racord, dar pot depăşi 4.000 lei pentru situaţiile în care conducta ajunge la lungimea maximă de 60 metri şi mai este nevoie şi de subtraversarea drumului principal.

„Uniunea asta Europeană ne obligă să ne legăm la canalizare, dar de unde bani? Am pensie de câteva sute de lei, am muncit o viaţă la CAP şi acum de unde să scot eu atâţia bani să plătesc. Plus că trebuie să mai bag şi apă în casă, că eu folosesc apă de puţ, adică alţi bani.”, se plânge o pensionară care are ghinionul de a avea casa chiar în faţa căminului de canalizare.

Strâns cu uşa de cetăţenii supăraţi, primarul comunei le-a promis că va încerca să obţină de la operatorul URBAN Slobozia posibilitatea achitării în rate a costurilor totale generate de racordare.

„Vreau să le propun celor de la URBAN să fie de acord să se monteze apometre la intrarea în case pentru a fi taxată ca apă uzată doar apa ce intră în locuinţă, iar pentru apa folosită la udat în curte, la adăpat animale ori pentru solarii să nu se mai achite canalizare.”, a promis public primarul de Ciulniţa.

Demersul său are şanse minime să fie acceptat în condiţiile în care niciun operator din România nu are acest sistem de facturare pentru apă şi canalizare. URBAN Slobozia calculează şi facturează pentru epurare 80% din cantitatea totală de apă.

Dacă cei 28 de locuitori din comună racordaţi la reţeaua publică de canalizare achită la fiecare metru cub de apă în plus 1,88 lei pentru canal, ceilalţi proprietari sunt facturaţi lunar doar pentru apă la un preţ de 3,11 lei/metru cub.

Sistemul de canalizarea din comuna Ciulniţa a fost pus în funcţiune în anul 2018, este operat de URBAN Slobozia şi a costat peste 1 milion de euro.

 

 

 

 

Articolul precedentComuna Căzănești va rămâne oraș pentru că așa vrea PSD
Articolul următorVictor Moraru, între șmecheria ieftină și aroganța cu ștaif