foto-pressone.ro

26 aprilie 2015. Locuitorii din Căzănești au validat prin vot trecerea localității de la statutul de oraș, la cel de comună. Doi ani mai târziu, în 12 iunie 2017, Camera Deputaților a adoptat prin aprobare tacită proiectul de lege inițiat de deputatul Tinel Gheorghe, prin care orașul Căzănești redevenea comună.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, care este cameră decizională, în noiembrie 2017, și a primit aviz NEGATIV de la comisia pentru administrație publică. Vreme de un an și patru luni, până în martie 2019, proiectul a stat la sertar, majoritatea PSD-ALDE refuzând să-l pună pe ordinea de zi. În ședința din 25 martie 2019, plenul Senatului a respins inițiativa legislativă cu votul majoritar al PSD-ALDE.  Pentru majoritatea parlamentară nu a contat voința locuitorilor din Căzănești, exprimată clar prin referendum. Votul a fost politic și a avut la bază motive care țin de inițiatorul proiectului, care este membru PNL.

Pavel dixit: Dacă votam, localitatea pierdea 40 de miliarde de lei!

Deși s-a declarat un susținător al proiectului, senatorul Marian Pavel, președintele PSD Ialomița, a declarat că s-a abținut de la vot:

Eu m-am abținut de la vot pentru că în cazul în care ar fi trecut legea, bugetul orașului Căzănești ar fi pierdut circa 40 de miliarde de lei. Nu spun că vocea oamenilor din Căzănești nu contează. Spun că votul la referendum a fost manipulat de propaganda partidelor de opoziție. Oamenilor li s-au promis taxe și impozite mai mici dar ni li s-a spus și ce pierderi vor fi pentru buget, atât pe partea de proiecte de investiții cât și pe partea de venituri pentru echilibrare. Voi merge să stau de vorbă cu oamenii și dacă ei chiar asta își doresc în cunoștință de cauză mă voi ocupa personal să fac un alt proiect care va trece garantat.

Din explicațiile președintelui PSD rezultă foarte clara că blocarea proiectului în ciuda voinței cetățenilor a urmărit doar scopuri de propagandă electorală și nimic altceva. Din păcate, în România, este deja tradiție ca voința electoratului exprimată prin referendum să fie ignorată de partidele de la putere. Și PNL a avut un astfel de comportament atunci când, în alianță cu PSD a ignorat votul dat de populație pentru reducerea numărului de parlamentari. Curtea Constituțională a decis că aplicarea rezultatelor referendumului este obligatorie pentru parlament.

 

Articolul precedentPSD a votat. Minorii vor continua să plătească spitalizarea cauzată de accidente!
Articolul următorUltimatum pentru o sută de locuitori din Ciulniţa: vă racordaţi la canalizare sau primiţi amendă!