14 porci morţi în ultima săptămână în mai multe gospodării din localităţile ialomiţene Borduşani şi Cegani au determinat autorităţile să decidă uciderea preventivă a tuturor porcilor din cele două localităţi.

La o primă estimare este vorba de 600 – 700 animale ce vor fi omorâte de patru detaşamente ce au intrat în această dimineaţă în gospodăriile oamenilor. Numărul porcilor poate fi mai mare, localitatea aflată în Balta Ialomiţei având mai multe micro-ferme de familie în zona limitrofă a localităţii, crescătorii alegând să nu declare întreg efectivul de animale.

„Am început acţiunea de ucidere a porcilor, pentru că nu am şofer eu sunt cel ce va conduce utilajul în care vor fi puşi porcii după ce vor fi omorâţi de medicii veterinari. Am sperat să nu fim afectaţi de virus, mai ales că domnii doctori ne-au spus că este vorba de o tulpină mai puţin periculoasă, dar porcii au început să moară în coteţe, avem 14 în ultimele zile. Să ne dea Dumnezeu sănătate, să trecem cu bine şi peste acest necaz!”, ne-a spus Marin Vasile Bobocel, primarul comunei Borduşani la care este arondat şi satul Cegani.

Dacă în cele două localităţi filtrele auto cu substanţe menite a limita extinderea virusului pestei porcine africane nu au dat randament, la doar zece kilometri distanţă, într-un cartier al municipiului Feteşti unde se confimase încă de acum o săptămână decesul unui purcel cu pestă porcină africană virusul nu s-a extins, lucru greu de explicat chiar şi de către medicii veterinari din zonă.

La un ritm de 75 – 80 de porci ucişi pe zi, este nevoie de mai bine de o săptămână pentru ca operaţiunea să fie încheiată în Borduşani şi Cegani.  Pentru a se reuşi uciderea în cel mai scurt timp a purceilor din localităţile cu focare de pestă porcină africană medicilor veterinari ialomiţeni li s-au alăturat 9 medici, 10 jandarmi şi 25 de militari veniţi din ţară.(Sursă foto: www.pexels.com)

 

 

Articolul precedentLa un pas de moarte pentru o fișă medicală. La Philos, Slobozia.
Articolul următorSpitalul Slobozia, retrogradat la categoria a V-a de acreditare