O ploaie torenţială a paralizat în această dimineața circulaţia pe străzile oraşului Slobozia. Potrivit estimărilor, cantitatea căzută în mai puţin de 30 de minute a fost de 70 de l/mp. ISU Ialomiţa a înregistrat peste 50 de intervenţii. În cartierele mărginaşe ale oraşului sute de case au fost inundate.

Nimeni nu e de vină

Joi, 5 iulie, la orele 11.00, o ploaie torenţială a blocat circulaţia rutieră pe străzile oraşului Slobozia. Deşi a durat doar o jumătate de oră, cantitatea de apă a depăşit capacitatea sistemului de canalizare. Potrivit estimărilor oficiale, s-au înregistrat peste 70 de l/mp. Primele intervenţii ale pompierilor ISU Ialomiţa au vizat subsolul Spitalului Judeţean, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” , Bazinul Didactic de Înot, curtea Liceului Tehnologic „A.I Cuza” şi subsolurile câtorva zeci de scări de bloc. Ulterior, pompierii au răspuns solicitărilor populației. ISU Ialomiţa a raportat într-un interval de 4 ore peste 50 de intervenţii punctuale. Străzile orașului

au fost inundate de apă până târziu, spre orele 16.00. În cel puțin 12 intersecții din oraş, nivelul apei a depăşit o jumătate de metru. La Slobozia această stare de fapt persistă de mai mulţi ani, în pofida investiţiilor realizate la rețeaua de apă şi canalizare a oraşului. Autorităţile susţin de fiecare dată că „lucrează la remedierea situaţiei”, însă nimeni nu a prezentat un plan concret în acest sens.

Prăpăd în cartiere

Mult mai gravă este situaţia în carterele mărginaşe ale oraşului. Acolo, ploile fac ravagii şi umplu curţile oamenilor la fiecare ploaie. Multe gospădării rămân inundate săptămâni în şir, fără ca autoritățile să intervină în vreun fel. Un caz particular s-a înregistrat în cartierul Bora, pe strada General Magheru, arteră de drum judeţean. Lenuţa Zaharia locuiește pe această stradă şi a fost inundată pentru a treia oară în decurs de două luni. Apa în casa femeii depăşeşte o jumătate de metru. Zaharia Lenuţa susţine că a explicat situaţia autorităţilor, însă nu a fost ascultată: „Noi nu mai avem primar de la Ioan Pinter, Dumnezeu să-l ierte. Asta de acum dă din umeri orice îi spui. De câte ori suntem inundaţi, nimeni nu face nimic.” În cazul Lenuţei Zaharia şi al vecinilor, cauza inundaţiilor o reprezintă sistemul de canalizare subdimensionat. Lucrările de canalizare in cartierele Slobozia Nouă şi Bora din Slobozia au fost finalizate în anul 2012 si au costat peste 3, 5 milioane de euro.

Articolul precedentFermierii ialomițeni așteaptă un milion de euro de la Fisc
Articolul următorAsfaltări după ploaie la Slobozia