Fermierii ialomițeni nu pot recupera circa un milion de euro de la Fisc. Suma reprezintă contravaloarea deciziilor de impunere pentru plata TVA datorată ca urmare a depășirii plafonului stabilit prin Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Agricultorii solicită restituirea sumelor stabilite și încasate prin decizii de impunere în baza Legii 29/2018, zisă și legea lui Negoiță, care anulează obligațiile de plată a TVA datorată de persoanele fizice în urma unor acte de comerț.

În Ialomița restituirea sumelor încasate de fisc de la fermierii ialomițeni, persoane fizice, prin decizii de impunere pentru plata TVA nu a fost pusă în aplicare. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița susține că legea este ambiguă și refuză să o aplice în lipsa unor clarificări venite de la Ministerul de Finanțe.

Nemulțumiți de faptul că AJFP Ialomița nu le dă un răspuns favorabil petiților, fermierii ialomițeni au apelat la senatorul PMP Gabi Ionașcu. Acesta a formulat o întrebare pe care a adresat-o ministrului de finanțe, Orlando Teodorovici. Deși au trecut 30 de zile ministrul nu a răspuns la întrebare.

Oficialii AJFP Ialomița susțin că nu au pus în aplicare Legea 29/2018 pentru că o consideră ambiguă. Directorul instituției, economistul Petre Țenea, susține că fermierii ialomițeni au fost executați silit în baza vechiului Cod Fiscal, respectiv Legea 571/2003.

Deși plafonul de TVA era același, șeful AJFP nu înțelege să-și asume răspunderea plăților către persoanele fizice executate silit câtă vreme deciziile de impunere au avut la bază această lege și nu noua lege menționată în actul normativ, respectiv Legea 227/2015.

Țenea estimează că valoarea totală a titlurilor executorii impuse fermierilor ialomițeni este de circa 1 milion de euro. El crede că în multe cazuri fermierii și-au recuperat banii plătiți fiscului prin stornarea facturilor fără TVA și emiterea unora cu TVA.

De asemenea există situații  în care s-au făcut deconturi compensatorii după ce fermierii s-au declarat plătitori de TVA. Țenea spune că în aceste cazuri ar trebui discutat despre restituirea accesoriilor aplicate de fisc debitorilor.

Daniel Rădulescu, șeful direcției de control fiscal susține punctul de vedere al lui Țenea. El consideră că rambursarea banilor către fermierii ialomițeni trebuie să se facă în baza unui control care să stabilească dacă solicitanții au recuperat su nu sumele respective.

Cei doi oficiali susțin că până când ministerul nu va transmite clarificări în teritoriu nu se va restitui nici un leu. În acest sens există o adresă transmisă de Regionala Ploiești care impune acest lucru.

Articolului 3 al Legii 29/2018 prevede că:

(1) Se anulează diferențele de T.V.A., precum și accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, stabilite prin decizie de impunere comunicată contribuabilului până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a depășirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut la art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

(2) Organul fiscal nu stabilește diferențele de T.V.A., precum și accesoriile aferente acestora, persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale, cu sediul activității economice în România, prevăzute la alin. (1), ca urmare a depășirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut la art. 310 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, și nu emite o decizie de impunere pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2016.

 

 

 

Articolul precedentAngajaţii Consiliului Judeţean Ialomiţa se perfecţionează la Viena
Articolul următorSenin de ape pe străzile oraşului Slobozia