Senatorul PMP Gabi Ionașcu s-a întâlnit cu crescătorii de suine din Ialomița și Călărași

Senatorul PMP Gabi Ionașcu, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României a inițiat miercuri, 12 septembrie 2018, o întâlnire cu reprezentanți ai fermelor de creștere a porcinelor din județele Ialomița și Călărași.

Întâlnirea organizată de senatorul PMP a avut loc la Căzănești, localitate în care funcționează complexul de creșterea porcilor operat de Agrisol, complex populat cu circa 80.000 de capete de suine, reprezentat de medicul veterinar Matei Nistor.

Din județul Călărași a participat reprezentatul  companiilor Nutricom, Ilya Agro și Izocon Călărași, reprezentate de medicul veterinar Vasile Mihăilă. Cele trei societăți au în patrimoniu peste 70.000 de suine.

La întâlnire au mai fost prezenți Gigi Petre prefectul județului Ialomița și primarul orașului Căzănești, Alexandru Măchiță.

Fermierii acuză blocajul economic

Senatorul Gabi Ionașcu a dorit să afle de la fermieri care sunt principalele probleme pe care le ridică pesta porcină africană și cum ar putea legislativul să-i ajute pe crescători să depășească dificultățile create de  teribila epizootie.

Reprezentanții exploatațiilor comerciale au explicat că principala problemă cu care se confruntă este blocarea livrărilor de animale către unitățile de prelucrare. Blocajul se datorază faptului că respectivele complexe se află în zona de protecție de 10 km declarată de autoritățile sanitar veterinare în jurul focarelor de PPA.

Blocarea livrărilor creează probleme legate de spațiu și asigurarea bunăstării animalelor. Medicii veterinari sunt obligați să întrerupă gestația scroafelor și să le provoace avortul spontan pentru a păstra densitatea în halele de creștere.

Chiar și în aceste condiții sporul de greutate zilnic pe care-l înregistrează porcii face ca spațiul din hale să devine insuficient ceea ce scade nivelul de bunăstare al animalelor.

Întreruperea livrărilor creează blocaje economice imposibil de susținut de către fermieri. Pe lângă cheltuielile curente cu salariile, furajele și utilitățile fermierii alocă sume importante pentru măsurile de biosecuritate.

Conducerea Agrisol finanțează operațiuni de dezinsecție aeriană care se derulează săptămânal. De asemenea, producătorul din Căzănești cazează muncitorii în incintă, asigurându-le masă, echipamente de protecție, inclusiv lenjerie intimă.

Aceste costuri suplimentare sunt din ce în ce mai greu de suportat de către operatorii economici, care trebuie să suplinească lipsa de acțiune a statului.

Măsuri urgente sugerate de crescători

Cei doi specialiști au identificat următoarele măsuri urgente care ar trebui adoptate de autorități:

  • Instituirea prin normă legală a zonei de protecție severă în jurul fermelor pe o rază de 10 km și supravegherea și intervenția de către autoritățile statului român (DSV, Ministerul de Interne, Ministerul Pădurilor și Apelor și Primării),
  • Protecția exploatațiilor comerciale prin depopularea exploatațiilor necomerciale pe o rază de 10 km și compensarea crescătorilor din gospodăriile populației cu vouchere pentru achiziția porcilor pentru sacrificare din complexele sigure din punctul de vedere a bio-securității veterinare sau despăgubirea financiară de către stat, ca ultimă soluție,
  • Obținerea unei derogări a Comisiei Europene corespunzătoare derogărilor acordate pentru Lituania, Polonia și Italia prin Decizia de punere în aplicare a comisiei din data 27 martie 2014 cu nr. 2014/178/UE,
  • Compensarea financiară de către statul român a operatorilor economici a cheltuielilor deductibile cauzate de restiticțiile de livrare impuse de autoritățile competente,
  • Modificarea și completarea HGR 1214/2009 și 484/2018, respectiv a ”Manualului operațional pentru intervenție în focarele de pestă porcină africană” ediția II-a/2018 cu prevederi unitare în noul context prin care exploatațiile comerciale sunt afectate de efectele PPA și care nu intră în sfera de reglementare a despăgubirilor prevăzute de normele legale existente.

Senatorul Gabi Ionașcu a garantat fermierilor că PMP va face demersuri instituționale pentru a pune aceste priorități pe agenda imediată a executivului. În calitatea sa de membru al Comisei pentru afaceri europene din Senatul României, senatorul a declarat că va face demersuri urgente pentru obținerea derogării de la Comisia Europeană astfel încât fermierii să poată livra porcii către unitățile de prelucrare, aceasta fiind prima măsură urgentă care ar putea ajuta fermierii să evite falimentul iminent.

Articolul precedentDeputatul PNL Tinel Gheorghe atacă guvernul și ANSVSA cu întrebări
Articolul următor15,68 milioane lei din proiecte nerealizate pentru spitale din Ialomiţa şi Prahova