Tinel Gheorghe atacă Guvernul cu întrebări

Într-o conferință de presă organizată ieri, deputatul PNL Tinel Gheorghe, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a adresat mai multe întrebări Guvernului și Autorității Naționale Sanitar Veterinare pe tema pestei porcine africane.

Deși deputatul a ales să comunice adresând întrebări, conținutul acestora sintetizează foarte precis modul în care guvernul a tratat problema pestei porcine africane. Tinel pune răspândirea rapidă a bolii în România pe seama incompetenței și corupției din guvern și ANSVSA. Faptul că peste 70% dintre focarele de PPA din UE sunt în România ar trebui să atragă consecințe care să meargă până la demisia guvernului.

Legislație adoptată/modificată după ureche

1.De ce la conducerea ANSVSA au fost promovați indivizi aparținând unor grupuri de interese sau companii a căror activitate este reglementată și se află în sfera de control a ANSVSA?

De ce în anul 2017, a fost distrus cu bună știință sistemul veterinar din România, prin emiterea OUG 70/2017 care modifică abuziv Legea nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar și OUG 71 /2017 care a descentralizat Punctele de Inspecție in Frontiera, fundamentând mincinos că acest act normativ ar fi singura soluție pentru prevenirea și combaterea PPA?

De ce la presiunea ministrului Daea și a președintelui ANSVSA Brănescu, au fost emise Ordinul MADR nr.300/2017 pentru stabilirea tipurilor si exploatațiilor de creștere a suinelor și Ordinul comun al MADR / ANSVSA nr.20/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de suine? Prin aceste modificări ale legislației în vigoare s-au făcut derogări nepermise, coborând gradul de biosecuritate și facilitând difuzia virusului PPA.

De ce nu s-a restricționat circulația animalelor (inclusiv a porcilor) încă din anul 2017, când a fost diagnosticat primul focar de pestă porcină africană (PPA) ? Dimpotrivă, în populismul lui, ministrul Daea a făcut presiuni să se deschidă târgurile de animale!

De ce nu s-au activat în regim permanent măsurile de control la frontiera (filtre sanitare, control marfă și bagaje, mai ales pe frontiera de nord și est a României ?

De ce nu s-au aplicat măsuri de biosecurizare a fermelor comerciale prin organizarea de cordoane epidemiologice ?

Decizii pompieristice și politicianiste luate fără fundamentare științifică

De ce nu s-a recurs la securizarea traseelor rutiere către centrele de abatorizare pentru valorificarea animalelor sacrificate voluntar de necesitate? De ce nici pana azi nu a fost stabilita si comunicata de către ANSVSA, lista unităților de abatorizare pentru sacrificarea animalelor si procesarea cărnii provenite din zonele de protecție si supraveghere ? Aceste prevederi constituie obligații ale ANSVSA conform Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Situația este menționată și în Directiva 2002/60/CE, la art. 10, pct. 2, alin. b) si art. 11, pct.2, alin. b) precum si in Planul de contingenta al României pentru Pesta Porcina Africana la Cap. 1.1.9. pct. 2 iar solicitarea a fost făcuta de Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România prin adresa nr 35/31.08.2018. Fermierii au fost lăsați singuri cu situațiile de criză, am asistat la situații aberante de sechestru în depozite și ferme, animalele ajungând să se canibalizeze?

De ce anul acesta, după apariția pestei porcine africane, Președintele ANSVSA nu a dispus inspecții (examene clinice) în exploatațiile cu animale, așa cum prevăd normele sanitare veterinare, ba chiar le-a interzis? În celelalte state membre UE, aceste inspecții se fac de două ori pe an, chiar daca nu evoluează boli grave.

Au fost solicitări repetate din partea medicilor veterinari, inclusiv la mitingul de protest din primăvara aceasta, din fața sediului ANSVSA. Putea fi identificată boala din timp și se diminuau mult pierderile, pentru că având în vedere prevederile Deciziei CE 709/2014, art. 8, lit. d, se poate face comerț si export din zone libere de PPA, dacă animalele provin din exploatații care au făcut obiectul inspecțiilor de două ori la interval de 4 luni. Nu se bloca astfel toată țara.

Reacții întârziate, măsuri lipsă

De ce ANSVSA nu deblocat nici azi Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor? Baza de date nu poate fi utilizată pentru punerea în aplicare și verificarea restricțiilor de circulație a animalelor.

De ce Guvernul a modificat abia în aceste zile legislația cu privire la vânătoarea mistreților, deși când are alte interese emite Ordonanțe de Urgență în fiecare săptămână?

De ce Centrul Național pentru Combaterea Bolilor s-a convocat abia pe data de 28 Iunie, deși primul focar de PPA în Tulcea a apărut în 10 Iunie?

De ce Consiliul Științific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârșitul lunii Iulie, iar planul de eradicare al PPA a fost trimis la Monitorul Oficial abia în data de 6 August?

De ce nu s-au procurat din timp (adică din anul 2017) mijloace de incinerare, utilaje de dezinsecție, dezinfecție si decontaminare, și nu s-au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate (pct. 4, anexa IV, Directiva 92/119/CEE), pentru a preveni contaminarea post-epidemică (contaminarea pânzei freatice și dezgroparea cadavrelor)?

De ce nu s-a intensificat programul de supraveghere pasivă la mistreț (examen de laborator din probe recoltate de la animale bolnave sau sănătoase) și nu s-a aplicat această supraveghere în fermele comerciale? De ce nu s-a instituit un program de supraveghere activă la porcii domestici, prin identificarea de anticorpi la animale clinic sănătoase, ca soluție pentru județele limitrofe celor în care evoluează boala?

De ce nu s-au dotat din timp laboratoarele de virusologie veterinară ? Acum se lucrează cu personal insuficient si nu exista suficiente chituri de diagnostic. Orele de lucru suplimentare nu sunt plătite și nu se acorda sporul de periclitate celor care lucrează în focare și in laboratoare)?

Bani publici cheltuiți ilegal

De ce nici până astăzi nu se cunoaște care este exact cuantumul despăgubirilor, care este legislația după care se fac despăgubirile (HG 484/2018 care intra in contradicție si devine neaplicabil cu legislația privind identificarea și înregistrarea animalelor OUG 23/2010 și Legea 191/2012). Peste 70% din cele 1600 de dosare sunt incomplete fiind imposibil legal de dispus la plată!

De ce pana la aceasta data, conform Comisiei Europene ,nu exista nici o cerere oficiala din partea României , pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar ? Singurii bani sunt cei alocați direct de Comisia Europeana din bugetul special pentru prevenirea PPA (1,2 mil. Euro) în perioada 2015-2018.

De ce nu s-a făcut de la început o informare corectă a proprietarilor de porcine, a celor din industria de profil, a întregii populații, privind măsurile care se impun, obligațiile ce le revin, precum și gravitatea consecințelor nerespectării acestor măsuri?

De ce nu s-a făcut o zonare a teritoriului național cu notificări la Oficiul Internațional de Epizootii și Comisia Europeană?

Dacă apropiați ai d-lui Dragnea, având acces la informații privilegiate, au speculat acest dezastru, unii vânzându-și la timp animalele, iar alții făcând bani frumoși din gestionarea epidemiei?

 

 

Articolul precedentDespăgubirile pentru purceii omorâţi se distribuie cu jandarmii
Articolul următorSenatorul PMP Gabi Ionașcu s-a întâlnit cu crescătorii de suine din Ialomița și Călărași