15,68 milioane lei din proiecte nerealizate pentru spitale din Ialomiţa şi Prahova

Patru spitale din Ialomiţa şi patru din Prahova vor să primească bani europeni pentru decontarea  unor echipamente medicale achiziţionate din surse proprii. Fondurile provin din proiecte nefinalizate finanţate în cadrul Programului Operaţiona Regional 2014 – 2020.

 Ministerul Sănătăţii, Consiliile Judeţene Ialomiţa şi Prahova şi câte patru spitale din cele două judeţe au semnat un parteneriat prin care caută să împartă fonduri provenite din programele alocate României privind dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei îngrijirii spitaliceşti de urgenţă.

Consiliul Judeţean Ialomiţa participă cu 1.271,51 lei, reprezentând 0,008% din valoarea eligibilă a proiectului şi se angajează să finanţeze din bugetul propriu toate costurile neeligibile ale proiectului, inclusiv costurile conexe aferente. Contribuţia celorlalte părţi este curpinsă între 0,00% (Ministerul Sănătăţii) şi 0,72% (Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti).

Unităţile medicale din Ialomiţa sunt prinse în proiect cu sume corespunzătoare listei de achiziţii de aparatură medicală. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia aflat în subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa va avea la dispoziţie 1,510 milioane lei şi încă 49.860 lei pentru acoperirea costurilor legate de managementul proiectului.

„Sunt cheltuieli ce s-au făcut până la acest moment de către aceste spitale şi care ar putea fi decontate din sume alocate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Pentru că în 2018 este posibil ca România să fie dezangajată de la anumite plăţi datorită gradului de absorbţie Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a realiza astfel de proiecte prin care să fie decontate din fonduri europene cheltuielile făcute până la acest moment.”, a explicat Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Un sistem de preparare aer climatizat, defibrilator, neurostimulator multistim, un videolaringoscop, injectomate, electrocardiograf, aparat Roengen Mobil, sterlizator cu aburi, monitor funcţii vitale ori lămpi sciatlice apar pe lista de achiziţii a Spitalului Judeţean de Urgenţă. De departe cel mai scump este sistemul de chirurgie laparoscopică pentru care se alocă o treime din suma totală, 502.800 lei.

Pentru achiziţia de aparatură medicală Spitalul Municipal Urziceni are o alocaţie bugetară de 151.434,64 lei, Spitalul Municipal Feteşti va primi 1,667 milioane lei iar Spitalul Orăşenesc Ţăndărei suma de 260.248,63 lei. Interesant este că prestarea serviciilor de informare şi publicitate a proiectului costă 163.575,75 lei, adică mai mult decât banii pe care i-ar putea primi spitalul din Urziceni, spre exemplu!

 

 

 

 

 

Articolul precedentSenatorul PMP Gabi Ionașcu s-a întâlnit cu crescătorii de suine din Ialomița și Călărași
Articolul următorUnirea Slobozia ratează şansa unui adversar din prima ligă