Copiii români trec prin experiențe traumatizante, greu de justificat la 30 de ani de la semnarea Convenției Drepturilor Copilului și la 70 de ani de la semnarea Declarației Drepturilor Copilului.
Statisticile arată îngrijorător, indiferent că vorbim despre educație, violență, migrație, sărăcie, mortalitate infantilă, mame adolescente sau familii vulnerabile în general. Organizațiile semnatare ale raportului afirmă că „este timpul ca drepturile copilului să fie respectate cu adevărat”
Șapte probleme au fost identificate ca fiind printre cele mai grave și urgente pentru copiii din România, conform analizei indicatorilor din raportul Child Rights Now! privind drepturile copiilor.
Cele șapte probleme fundamentale sunt: mortalitatea infantilă și mortalitatea în rândul copiilor, sarcinile la vârsta adolescenţei, violența asupra copiilor, situația copiilor din sistemul de protecție specială, situația copiilor afectați de migrație, accesul la educație și participarea copiilor în procesele care îi privesc direct. Selecția celor șapte probleme are la bază datele existente, părerile experților și opinii ale copiilor, precum și rezultate din cercetări de tip focus-grup organizate cu 40 de copii din mediul rural și din comunități urbane dezavantajate.
Pe scurt, datele statistice din raport arată că România este țara în care:
• Anual, peste 46.000 de copii părăsesc timpuriu şcoala.
• Rata copiilor de vârstă școlară neînscriși la școală este de 6% la nivelul întregii populații, dar ajunge la 22% pentru copiii de etnie romă și la 29% pentru copiii cu dizabilități.
• Aproape o treime dintre copiii României trăiesc sub pragul național al sărăciei.
• 3% dintre copii adorm flămânzi și nu au niciodată suficientă mâncare.
• La fiecare 1.000 de nașteri mor 7 nou-născuţi.
• Unu din doi părinți crede că pedeapsa corporală este pentru binele copilului.
• Doar 42% din copiii cu vârsta de 7-18 ani sunt consultați de adulți în ce privește deciziile familiale.
Dar România este și țara în care Vocea copiilor spune adevărul:
“Ar fi bine să fim învățați cum să ne ferim de o sarcină, de bolile cu transmitere sexuală, poate chiar despre metode contraceptive.” (fată, 13 ani, participantă la focus-grup)
“Știu că tata este mai aspru, adică îmi dă o palmă peste ceafă, îmi spune că o să ajung ca cei din ghetouri.” (băiat, 10 ani, participant la focus-grup)
“Victimele sunt cei mai slabi din fire, care sunt mai retrași sau din familii destrămate.” (fată, 13 ani, participantă la focus-grup)
“Să nu ne trateze ca pe niște animale.” (copil, 15 ani)
“Am fost dus în familie la vârsta de 18 ani. Părinții s-au bucurat de banii primiți de la Protecția copilului două luni și apoi m-au dat afară. Asta da integrare.” (tânăr care a părăsit sistemul de protecție)
“Seara îmi venea să plâng, căci eu nu aveam părinții lângă mine și auzeam la alți copii cum merg cu ei în parc și la alte distracții. […] Când îmi era dor de mama o luam pe doamna învățătoare în brațe și ea mă mângâia pe cap și-mi spunea că o să fie bine.” (băiat, 10 ani, participant la focus-grup)
“Nu avem posibilitatea să ne plângem de condițiile din școli, de corupția din sistemele de educație și sănătate și de modul deplorabil în care suntem tratați de anumiți adulți care dețin poziții importante în instituții.” (copil, 15 ani).
Raportul pentru România a fost realizat de organizațiile membre ale inițiativei globale: Fundația Terre des hommes România, Salvați Copiii România, SOS Satele Copiilor România și World Vision România. În lume, Save the Children International, Terre des hommes International, SOS Children’s Villages International, World Vision International, alături de ChildFund Alliance și Plan International formează Alianța Joining Forces, ce luptă pentru respectarea drepturilor copiilor și tinerilor vulnerabili.
Mai multe detalii aici.