Un comando guvernamental a descins marți la Slobozia pentru implementarea a două proiecte care vizează digitalizarea învățământului gimnazial.

Valoarea proiectelor ce vor fi implementate la nivel național este de 97,18 milioane de euro și vor avea impact asupra a 2,3 milioane de elevi din ciclul I-VIII.

Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, proiect a cărui valoare este de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile, vizează realizarea în mediul online a managementului scolarității pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV (înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național etc.), precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale.

Platforma Națională de Educație (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naționale virtuale și a Platformei de resurse educaționale deschise ­RED.

Cele două proiecte formează o platformă de resurse și de gestionare a sistemului de învățământ, de predare, învățare și evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi Campus: Platforma națională de internet wireless în 4.500 de școli din România (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fără TVA).

Implementarea celor două proiecte va permite:

gestionarea în mediul online a notelor și absențelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora și posibilitatea de consultare online de către părinți etc. (SIMS)

integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)

platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului> profesori, elevi, părinți (SIMS)

sistem de analiză avansată a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informațiilor colectate din sistemul de învățământ și alte surse externe (SIMS)

platformă pe care profesorii pot lansa propriile lor lecții personalizate în raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)

platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului: profesori, elevi, părinți (PNE)

platformă cu lecții digitalizate pentru creșterea atractivității predării (PNE)

Derularea acestor proiecte și realizarea obiectivelor propuse fac parte din Strategia Guvernului României de digitalizare a învățământului românesc, fiind în concordanță cu Programul de guvernare 2018-2020, capitolul E – Educație: 2023. (sursa – comunicat presă Ministerul Educației)

La evenimentul de la Slobozia au participat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, secretarul de stat Ministerul Educației, Florian Lixandru, secretarul de stat Ministerul Fondurilor Europene, Alexandru Potor, secretarul de stat Ministerul Comunicațiilor, Ionuț Andrei.

Deputatul PSD Ștefan Mușoiu consideră că proiectul este foarte util pentru elevi, cadre didactice și părinți:

Sistem informatic de management al școlarității – SIMS – Proiectul va sprijini creșterea performanțelor învățământului obligatoriu prin diminuarea absenteismului, violenței și abandonului școlar și le va permite elevilor să aibă acces la un mediu online adecvat.

Astfel, va fi creat la nivel național un sistem informatic eficient și transparent care le va permite tuturor celor care îl folosesc să se consulte și să ia decizii coordonate.

Platforma digitală cu resurse educaţionale deschise – Biblioteca virtuală – va sprijini dezvoltarea procesului educațional modern. Proiectul va finanța dezvoltarea unui sistemului informatic integrat, securizat, inteligent care va gestiona conținuturi educaționale.

Acesta va fi o bibliotecă digitală de conținut multimedia interactiv și un asistent inteligent de învățare care oferă posibilitatea utilizării coerente, în relația directă profesor-elev, folosirea unor instrumente pentru învățare, predare și evaluare, moderne și apropiate culturii digitale actuale.

 

 

Articolul precedentCamion cu moloz, răsturnat de supărare în fața Primăriei Amara
Articolul următorBugetul municipiului Slobozia va fi ușurat de aproape două milioane euro