Dinspre Pro România restructurarea se vede altfel

Inspirat de îndemnurile lui Liviu Dragnea, care la o ședință a Asociației Municipiilor le-a cerut primarilor să facă restructurări de personal sau reduceri salariale dacă vor bani mai mulți la bugetele locale, primarul Adrian Mocioniu anunță măsuri fără precedent.

Săptămâna trecută edilul a comunicat salariaților că intenționează să reducă cheltuielile de personal cu 20% motivat de faptul că previziunile privind bugetul arată că nu vor mai fi bani pentru investiții. Mocioniu a propus salariaților două soluții. Prima se referă la reducerea salariilor cu 20% pentru întreg personalul. Cea de-a doua vizează păstrarea salariilor la nivelul actual, dar concedierea a 20% din personal.

Aflat la Lyon, la o întâlnire organizată de Asociația Municipiilor, primarul Mocioniu a explicat că nu poate lăsa Slobozia fără buget de investiții și din acest motiv recurge la a aplica sfatul primit de la Dragnea. El a declarat că este încrezător că măsura va fi susținută de consilierii PSD având în vedere că soluția vine chiar de la șeful cel mare al partidului.

Potrivit legii, diminuarea salariilor poate fi făcută în condițiile în care este datorată unor cauze obiective. În cazul de față primarul are argumentul că nu poate utiliza bugetul municipiului exclusiv pentru plata salariilor și a cheltuielilor de funcționare a instituției.

Viceprimarii caută soluții alternative

În această dimineață viceprimarii Mușat și Gradea au convocat o ședință cu șefii serviciilor din primăriei în vederea identificării unor soluții alternative. Viceprimarul Gabi Mușat ne-a declarat că este necesară o analiză atentă a cheltuielilor prevăzute pentru acest an:

Am convocat această ședință să analizăm care este impactul cheltuielilor prognozate pe fiecare serviciu în parte. Vom încerca să limităm orice cheltuială care nu este presantă și o să vedem dacă va fi necesar să ajungem la diminuări salariale sau reduceri de personal. Abia după ce facem această analiză putem să avem o imagine clară asupra bugetului. Vă asigur că vom recurge la concedieri sau diminuări de salarii doar în cazul în care nu vom avea alte soluții. Dar noi sperăm să nu ajungem acolo.

Primarul Adrian Mocioniu a avertizat asupra posibilelor restructurări ale aparatului primăriei încă din luna ianuarie, într-un interviu acordat publicației independentonline.ro. Potrivit sursei citate, Mocioniu ar fi angajat în ultimii doi ani 50 de persoane în instituție. În viziunea sa de atunci restructurarea era o soluție extremă:

Am convocat șefii de servicii din cadrul instituției pentru a identifica soluții constructive… Privim cumpătat această măsură. Întâi trebuie să știm foarte clar care este bugetul pe care îl vom avea anul acesta. Facem demersuri pentru ca procentul din impozitul pe venitul global care rămâne municipalității să crească de la 42% la 65%… Sunt bani care se produc aici și, din păcate, ni se iau! Am cerut o situație transparentă, ca să ni se explice cum se distribuie acești bani.

Categoric vor exista criterii solide de evaluare a activității angajaților… Nu putem risca, ca alte municipalități, să generăm un val de procese în instanță sau să blocăm organigrama instituției. Eu pun mare preț pe funcționarea serviciilor instituției. Avem o Direcție de administrare a serviciilor publice funcțională, administrarea piețelor nu mai lasă de dorit, vom avea un transport în comun gestionat de Primărie…

 

 

Articolul precedentHCM Slobozia iese cu fruntea sus din Cupa României după ce a fost depăşită de campioana CSM Bucureşti
Articolul următorFocar de pestă porcină la Axintele