Prin definiție, cimitirul este un loc cu verdeață în care drept credincioșii creștin ortodocși își găsesc liniștea veșnică. La Slobozia însă cimitirul este izvor nesecat de prosperitate pentru haidamacii implicați în administrarea locurilor de veci.

Primăria Slobozia se chinuie de câțiva ani să găsească o soluție pentru extinderea cimitirului uman, umplut până la refuz de adormiții cu domiciliul în municipiul reședință de județ și de locurile de veci distribuite pe sub mână viilor cu portofele groase și cârlig la administrația PSD.

Eforturile susținute ale instituției de a rezolva criza locurilor de veci s-au dovedit a fi inutile. Asta și pentru că, atunci când n-ai cap, cum spune proverbul, e vai de picioare. Ultima ispravă a aleșilor locali din Slobozia s-a consumat la ultima ședință a consiliului local, ședință la care s-a reinițializat o tranzacție imobiliară eșuată, cu doi muritori de rând. Este a doua tentativă a primăriei de a cumpăra niște teren în vederea înhumării decente a contribuabililor plecați pe ultimul drum.

Imobiliare ratate

Prima tentativă a Primăriei Slobozia de a îmbogăți patrimoniul imobiliar al municipiului cu o halcă de teren pentru cimitir s-a consumat în iulie 2017. Consiliul Local a aprobat achiziția suprafeței de 4000 mp de teren, situată în imediata apropiere a cimitirului, de la vânzătorul Hertu Maria și a suprafeței de 5700 mp de la vânzătorul Oprescu Mihăiță.

Pentru cei 4000 mp oferiți de Hertu primăria urma să achite 38.000 de euro iar pentru suprafața de 5700 mp deținută de Oprescu valoarea tranzacției se ridica la  55.470 de euro. Afacerea părea ca bătută în cuie dar ceva s-a întâmplat. Două luni mai târziu, consiliul local revine asupra celor două hotărâri care priveau cele două tranzacții și le revocă, la cererea primarului Mocioniu.

În expunerea de motive aferentă hotărârii de revocare se invocă statutul juridic al celor două parcele, care nu se pot tranzacționa în lipsa unui aviz de la Ministerul Apărării Naționale, terenul fiind situat la mai puțin de 2400 de metri de un obiectiv militar (?!). Un alt motiv de revocare a celor două hotărâri a fost neacceptarea prețului de către Oprescu, fapt care ar face inutilă achiziția terenului oferit de Hertu, din motive poziționare a celor două parcele.

Asta la vedere și ca explicație pentru fraieri. Căci eșecul previzibil al aceste afaceri avea în subteran o altă cauză.

S-a găsit un „fraier”!

În iulie 2017, un fraier apare la orizont. Este vorba despre investitorul strategic Tașcu (Tașcu Com) care propune primăriei un schimb reciproc avantajos de terenuri. Omul oferea o suprafață de 1936 mp la care se adaugă un drum de acces ce fusese parte din domeniul public ca drum de acces. Primăria a pus la bătaie două loturi în buricul târgului, cu preț de intravilan adică, în suprafață totală de 1692 mp.

În raportul de evaluare întocmit de expertul de casă al Primăriei Slobozia, valoare drumului de acces luat cu japca de Tașcu de la primărie era de 22,32 euro/mp, iar restul suprafeței oferite de investitor a fost evaluată la prețul de 11 euro/mp.

 

Potrivit aceluiași raport, terenul oferit la schimb de primăria Slobozia a fost evaluat la modestul preț de 20 euro/mp (parcela de 480 mp) respectiv 23 de euro/mp pentru parcela de 1212 mp. Asta în condițiile în care orice teren amărât din Slobozia nu se tranzacționează sub 70-80 de euro/ mp.

Din afacere Primăria Slobozia a câștigat vreo 100 de locuri de veci, care nu satisfac cererea nici măcar pentru un an. Pe terenul rămas și lărgit printr-o inspirată mutare de gard pe domeniul public, Tașcu Com a mai ridicat o construcție numai bună pentru sediul administrativ al Administrației Cimitirului, pe care primăria a pus deja ochii. Cum spuneam, la Slobozia e plin de fraieri!

„Imobiliare ratate” se întoarce

Cum afacerea cu Tașcu a fost doar o manevră imobiliară cu impozit pe prostie plus comision, edilii s-au văzut nevoiți să rezolve totuși penuria de locuri de veci din cimitir. Așa că au reluat pista achiziției de teren de la cei doi cetățeni lăsați baltă, respectiv Hertu și Oprescu.

În ședința consiliului local din 18 decembrie 2018, consilierii au aprobat, din nou, cumpărarea de teren de la cei doi vânzători. Datele problemei s-au schimbat puțin. Oprescu a rămas oarecum ferm pe poziție.

După ce a acceptat inițial prețul de 62.132 de euro pentru suprafața de 5700 mp, omul s-a răzgândit și a declinat oferta primăriei. Doamna Hertu a rămas consecventă și a acceptat oferta majorată generos la 41.570 de euro. Consilierii au votat cu entuziasm noua valoare iar afacerea s-a întors de unde a plecat. Și de această dată lipsește avizul MApN, lipsește acordul lui Oprescu, lipsește orice perspectivă  de rezolvare a problemei.

Nu ne rămâne decât să sperăm ca investitorul Tașcu, bietul de el, să accepte o ofertă de la primărie și să se mai lase încă odată tras în piept acceptând să-și vândă acareturile rămase-n cimitir pentru vreo 7-800.000 de lei. Că dacă a mers prima dată schema, nu vedem de ce n-ar merge și acum?!

 

Articolul precedentAccident cu patru victime la Slobozia
Articolul următorPuştoaicele de la Dunărea Brăila, victime sigure cu HCM Slobozia