Primăria Slobozia aşteaptă aprobarea bugetului la nivel naţional pentru a calcula sumele ce vor susţine sportul local în acest an. Previziunile nu sunt însă optimiste şi se preconizează bugete mici atât la handbal cât şi la fotbal.
Primăria Slobozia pregătește bugete de supraviețuire pentru handbal și fotbal, este vestea proastă pe care o primesc echipa de fotbal Unirea Slobozia și echipa feminină de handbal HCM Slobozia.
Primii sunt angrenați în luptă directă cu Rapid București pentru promovarea în Liga a doua iar fetele de la handbal încearcă să revină în Liga Florilor, acolo unde au activat patru ani la rând.
Obiective îndrăznețe ce nu pot fi atinse decât cu o susținere financiară pe măsură. Fonduri care se anunță însă mai mici în acest an.
Fără buget național finanțarea se amână
„În funcţie de bugetul pe care îl vom avea la nivelul municipiului în acest an vom stabili exact strategia pentru tot sportul din Slobozia. La momentul acesta nu ştim procentul pe care-l vom primi din impozitul pe venit.”, anunţă Adrian Mocioniu, primarul municipiului Slobozia.
Nicolae Goidea, președintele HCM Slobozia, a prezentat Primăriei Slobozia trei variante de buget, de la unul „low-cost” până la unul care ia în calcul prezenţa din toamnă în Liga Naţională.
„Avem o variantă de 1,595 milioane lei pentru tot anul, una pentru tur Divizia A de 680.000 lei şi alta de retur Divizia A în cuantum de 865.000 lei. Pe parcusurul anului, dacă găsim soluţii de finanţare la alte proiecte municipale putem să suplimentăm sumele la echipa de handbal. În momentul de faţă avem discuţii pentru un buget de supravieţuire şi pentru fotbal, şi pentru handbal.”, explică Adrian Mocioniu.
Buget concret abia din martie
Bugetul la nivel naţional, după ultimele anunţuri oficiale, poate fi aprobat în cel mai fericit caz la sfârşitul lunii februarie. Urmează apoi termenele obligatorii de dezbatere publică pe bugetele locale iar municipiul Slobozia poate avea un buget propriu în a doua jumătate a lunii martie.
Ce se întâmplă însă până în acel moment cu finanţarea echipei feminine de handbal şi cu echipa de fotbal, ambele susţinute financiar pe baza unor contracte ce au expirat la sfârşitul anului trecut şi care nu pot fi renoite până ce nu există buget aprobat pe anul 2019?
„Ei vor funcţiona cum au funcţionat ca şi până acum, la început de an. Vor primi câte a douăsprezecea parte din bugetul pe care l-au avut în 2018 pentru luna ianuarie şi luna februarie. Nu se pune problema să desfiinţăm vreo secţie de fotbal sau de handbal.”, dă asigurări primarul.
Cum bugetul municipiului reşedinţă de judeţ este grevat de sarcini financiare importante şi se preconizează o scădere a sumelor primite de la bugetul de stat, se caută soluţii pentru a coopta Consiliul Judeţean Ialomiţa în susţinerea financiară a echipei de handbal.
Şi în acest caz discuţiile sunt blocate tot de lipsa unui buget la nivel judeţean. „Din primele previziuni am putea avea o pierdere la buget de 10 milioane lei şi am avut discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa legat de echipa de handbal. Este aceeaşi situaţie ca la noi, până nu se aprobă bugetul nu putem şti dacă şi cât poate să contribuie dumnealor.”, adaugă Adrian Mocioniu.
În anul 2018 echipa feminină de handbal a avut aprobat un buget de 2,46 milioane lei. Retrogradarea din Liga Florilor i-a adus o sancțiune de 500.000 lei.
În acest moment echipa ocupă primul loc în seria A din al doilea eșalon și și-a asigurat prezența în primul turneu în care sunt puse în joc locurile de promovare în Liga Florilor.