Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE declara marți, 29 ianuarie, potrivit Agerpres: „Preturile la energie pe piața liberă, pentru consumatorii casnici, nu vor mai putea fi mai mici decât cele reglementate, în condițiile în care pe piețele angro nu se estimează un trend semnificativ descrescător”.
Declarațiilei ANRE erau legate de posibilele creșteri de tarife la energia electrică datorate intrării în vigoare a OUG 114/2018, care introduce o taxă de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care activează în domeniul energiei și telecomunicațiilor. Minunea din declarațiile reprezentanților agenției de reglementare a ținut mai puțin de 30 de zile.
ANRE majorează tarifele la energia electrică
Potrivit unui ordin al ANRE tarifele pentru distribuția energiei electrice vor crește începând cu 1 martie cu 2,5%. Practic, prin acest ordin, taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energiei va fi transferată integral în buzunarul cetățenilor, contrar afirmațiilor făcute de vicepreședintele ANRE la sfârșitul lunii februarie. ANRE recunoaște astfel oficial că OUG 114 determină această majorare deși atât guvernul, cât și agenția au negat vehement acest fapt:
“Noile tarife pentru serviciul de distribuție a energiei electrice conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuție a unor costuri pentru serviciul de distribuție majorate conform creșterilor de tarife menționate în proiectele de ordin. Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară”, se arată în ordinul citat de profit.ro
Ialomița, locul 2 în topul prețurilor la energie
Pentru ialomițeni creșterea de tarife este semnificativă. Tariful pe MWH perceput de E Distribuție Dobrogea crește de la 120,97 lei la 123,86 lei. Ialomița se situează pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește tariful la energia electrică.
Cel mai mare tarif îl plătesc locuitorii județelor din nordul țării, deserviți de compania Delgaz Grid SA. Ei achită un tarif majorat de 124,75 lei/MWH. La polul opus, cu cel mai mic tarif, sunt consumatorii deserviți de Electrica Transilvania Nord SA, care plătesc 100,98 lei/MWH.