PPA în Ialomița. Se studiază ipoteza uciderii porcilor în jumătate de județ!

Se pregătește exterminarea porcilor în jumătate de județ (foto adevarul.ro)

Vineri, 3 august, prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, a organizat o conferință de presă pe tema pestei porcine africane. Înconjurat de toată funcționărimea locală implicată în combaterea bolii, prefectul a oferit informații la zi privind evoluția virusului.

În același timp, ANSVSA emitea un comunicat de presă cu privire la virusul PPA cu date total diferite de cele oferite de prefect. Oare cine minte în această afacere?

PPA în Ialomița

Prefectul Gigi Petre a anunțat că în Ialomița erau, la ora conferinței de presă, 25 de focare PPA confirmate și 9 cu suspiciune și analize în lucru. În cele 25 de focare erau anunțați 34 de porci morți. Situația focarelor pe localități este, potrivit prefectului, următoarea: Giurgeni – 4, Fetești -1 , Kogălniceanu -4, Vlădeni – 1, Făcăeni – 5. , sat Progresu -2 , Bordușani -1, Gura Ialomiței -3, Luciu – 4.

Scenariu pentru primul focar

Primul focar PPA a apărut în 20 iulie în Giurgeni, în zona de case IAS-ului din localitate. Vectorul de răspândire au fost cetățeni chemați din Brăila la muncă, la strâns paie. Au venit din Bertești, județul Brăila, unde era focar. Un cetățean din Giurgeni care avea porci și în zona IAS, și în comuna Giurgeni. Așa ar fi fost adus virusul, pe hainele cetățeanului respectiv.

PPA, efecte în 14 zile

În doar 14 zile bilanțul animalelor moarte și ucise preventiv este înfiorător:

Porci morți – 9 Giurgeni, 1 Luciu, Gura Ialomiței 1, 1 Bordușani, 10 Făcăeni, 3 Vlădeni, 1 Progresu și 8 Mihail Kogălniceanu.

Porci uciși preventiv – 1293 din care:

Giurgeni -290, Luciu – 579, Gura Ialomiței- 315.

Porci îngropați –  Făcăeni -45, Vlădeni- 19,  Progresu-1, Mihail Kogălniceanu-44.

Măsuri în zona afectată

Prefectul Petre și șeful DSVSA Ialomița, Mihai Puia, au anunțat măsurile impuse.  Au fost instalate 10 filtre de circulație în zona afectată. Se opresc mașini din județele afectate pentru a se găsi transporturi de carne. Ialomița face parte din zona 3 și nu poate exporta carne. Carnea provenită din Ialomița circulă doar în România cu ștampilă hexagonală.

Evaluarea prefectului plus măsură preventivă

Prefectul județului consideră că măsurile aplicate în prezent sunt inutile: „Măsurile, așa cum sunt luate, sunt inutile. Cu uciderea mergem în urma virusului” .

Prefectul nu spune nimic despre măsurile preventive care ar fi trebuit luate încă din 2017 și care nu s-au luat. Are în schimb o idee genială în simplitatea ei:

Vom încerca să izolăm o parte de județ si ucidem porcii chiar dacă nu sunt cazuri de pestă, ca să facem zonă tampon. Delimitare ar trebui să o facem in zona unde județul este cel mai îngust”.

Din descrierea prefectului rezultă că porcii ar trebui omorâți preventiv până la zona determinată de aliniamentul Reviga-Gheorghe Doja-Buiești. Este evident că se dorește protejarea complexului de porci de la Căzănești operat de Agrisol Internațional. Care, apropo, este unul dintre cei mai mari poluatori din zonă nederanjat de nimeni niciodată.

Vocea iritată a expertului

Nedormit de o lună, cu pesta șiroindu-i porcin pe mâini, directorul DSVSA Ialomița Mihai Puia a făcut o demonstrație de forță. El a exprimat câteva idei filosofice după cum urmează:

Mistrețul nu a fost confirmat în Ialomița și Brăila. Nu este caz de mistreț cu pestă africană. Sunt 300 de mistreți examinați.  Focarele sunt legate de luncă și baltă – sunt legate de Dunăre și Borcea. Virusul merge în amonte și nu în aval. Mistrețul este principalul difuzor. Omul e vector principal. Mai există un vector care nu este trecut în literatură – Căpușa cu cuticulă moale”.

„O echipă de ucidere omoară circa 75-80 porci /zi.  Operațiunea se face cu injecții letale – purcei și pistol tijă și glonț captiv. Scoaterea din coteț este foarte dificilă, proprietarii stau la poartă și beau bere. Medicii veterinari trag de porci”.

„Oamenii de la DSVSA lucrează zi și noapte pentru dosarele de despăgubiri. Despăgubiri care se vor acodra pe baza dosarelor lucrate până acum: Giurgeni – 240.675 lei , Gura Ialomiței – 290.000 lei”.

„Despăgubiri se dau la prețul pieței pentru cetățeni. Termen legal este de maxim 90 zile. Prețul este 8-12 lei /kg funcție de mai multe criterii. Comisia de evaluare care stabilește prețul are în componență câte un reprezentant al  DSV, ORSA, Prefectură, Consiliul Local”.

Prefectura vs ANSVSA

ppa
Focare PPA mai puține în raportarile ANSVSA

În vreme ce Prefectura comunica aceste cifre, ANSVSA comunica și ea, dar cifre ușor diferite. În comunicatul de presă al autorității, în Ialomița nu erau 25 de focare, ci doar 16. Această neconcordanță alimentează suspiciunile că guvernul ascunde datele reale cu privire la răspândirea virusului.

Articolul precedentFestivalul de la Amara începe mâine
Articolul următorSpitalul Județean din Slobozia, executat silit de angajați