Cei mai mulţi dintre poliţiştii ialomiţeni conduc autospecialele de Poliţie fără a purta centura de siguranţă.

Într-o acţiune organizată de Poliţia Rutieră Slobozia împotriva conducătorilor auto care nu poartă centura de siguranţă au picat şi colegi din alte structuri poliţieneşti. Aceştia s-au ales cu puncte de penalizare şi cu amenzi de 290 lei.

Poliţiştii fără centură de siguranţă au fost amendaţi de poliţiştii de la Poliţia Rutieră Slobozia. Minunea s-a produs doar pentru că la acţiunea de control era prezentă presa pentru a mediatiza participarea oamenilor legii la acţiunea TISPOL Seatbelt.

„Am organizat o acţiune prin care verificăm în ce măsură conducătorii auto şi persoanele din autovehicule utilizează centurile de siguranţă. Este o campanie ce va avea loc toată săptămâna, până duminică inclusiv. Se monitorizează atât traficul pe bulevardele din municipiul Slobozia cât şi cel de pe drumurile naţionale şi judeţene din Ialomiţa.”, a explicat jurnaliştilor Sorin Goagă, şeful Poliţiei Rutiere Ialomiţa.

Sancţiunea pentru cei care nu poartă centura de siguranţă este de două puncte penalizare şi, implicit, două puncte amendă a câte 145 lei, în total 290 lei. Amenda poate fi achitată la jumătate din valoare, adică 145 lei, în termen de 15 zile de la aplicarea sancţiunii.

Doar angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, atunci când se află în misiune, în autospeciale cu mijloacele acustice şi luminoase în funcţiune, sunt scutiţi de obligativitatea purtării centurii de siguranţă.

Poliţişti cu puncte în plus şi cu bani în minus în buzunare

În timp ce Sorin Goagă, şeful Poliţiei Rutiere Ialomiţa, le vorbea ziariştilor despre importanţa purtării centurii de siguranţă, unul dintre subordonaţii săi a trecut cu maşina pe b-dul Chimiei din Slobozia fără a purta centură de siguranţă şi fără a fi în misiune.

Strâns cu uşa de prezenţa presei, şeful Poliţiei Rutiere le-a cerut subalternilor care operau în trafic să oprească şi autospecialele Poliţiei.

În doar jumătate de oră un angajat al Postului de Poliţie din comuna Cosâmbeşti şi un altul de la Ordine Publică au fost astfel depistaţi şi amendaţi de colegii lor de la Poliţia Rutieră. Alţi doi poliţişti au scăpat ca prin urechile acului doar pentru că poliţiştii erau ocupaţi cu alţi conducători auto şi nu i-au văzut.

„Nu putem să le cerem conducătorilor auto să ne respecte dacă noi, ca poliţişti, nu respectăm legea şi conducem fără a purta centura de siguranţă ori vorbind la telefonul mobil.”, a explicat Sorin Goagă decizia de a-şi sancţiona colegii în uniformă.

Cei mai mulţi conducători auto nu poartă centură de siguranţă decât atunci când sesizează ori sunt atenţionaţi de colegii din trafic de prezenţa poliţiştilor Serviciului Rutier. În aceste condiţii activitatea este mai mult preventivă decât coercitivă. Chiar şi aşa, în doar două ore, în Slobozia au fost sancţionate 15 persoane depistate la volan fără a purta centura de siguranţă.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentSalariul mediu la Prefectură, cât trei salarii minime pe economie
Articolul următorGabi Ionașcu, senator PMP: „PSD face pasaj la Drajna, dar din vorbe”