Ca să evite să cumpere saci de gunoi, mulți dintre locuitorii din Fetești aleg să arunce gunoiul la întâmplare în mai multe zone de la marginea municipiului. (FOTO: Gheorghe Tătaru, facebook)

Schimbarea modului de tarifare a gunoiului pentru populație a îngropat într-o lună municipiul într-un morman de gunoaie. Ca să fenteze costurile, populația alege să arunce gunoaiele în parcuri, șanțuri, liziere ori pe malul Dunării.

Haos în colectarea deșeurilor în Fetești. Jumătate din cantitatea lunară de deșeuri nu mai ajunge la operatorul de salubritate ci oriunde numai la groapa de gunoi nu.

Șefii Primăriei Fetești, susținuți cu vot politic de consilierii PSD din Consiliul Local Municipal, au modificat tarifele de colectare a deșeurilor de la populație.

Începând cu 1 august, cu voie de la municipalitate, operatorul de salubritate URBAN SA a anunțat că nu mai acceptă plata lunară a unei taxe fixe pentru fiecare locuitor ce deține contract ci trece la vânzarea directă a sacilor goi, la tarife ce cresc proporțional cu volumul acestora.

Locuitorii municipiului Fetești pot cumpăra saci personalizați pentru colectarea gunoiului la următoarele tarife: 3,20 lei pentru sacul de 25 litri, 7.70 lei pentru sacul de 60 litri și 15,39 lei pentru cel de 120 litri.

În aceștia populația strânge gunoiul încadrat la fracție umedă (resturi alimentare ori resturi ce rezultă din prepararea hranei) și scoate sacii plini la poartă spre a fi ridicați de operator după un program săptămânal pre-stabilit.

Colectarea fracției uscate (ambalaje de hârtie, carton, PET-uri, folii, pungi de plastic, caserole, doze de aluminiu, sticle, borcane și deșeuri metalice) se face gratuit.

Tarifarea la sac a înjumătățit cantitatea de deșeuri colectată

Tarifarea la sac a creat nemulțumire mai ales în rândul locuitorilor ce au contracte de salubritate și care s-au trezit astfel că plătesc acum și pentru deșeurile celor care refuză să plătească.

Dacă până la implementarea sistemului de plată prin cumpărarea sacului se colectau 865,9 tone de deșeuri pe lună în municipiul Fetești, situația la sfârșitul lunii august este catastrofală pentru mediu: doar 404 tone de deșeuri. Spre comparație, în luna august a anului trecut, cantitatea totală colectată a fost de 892 tone.

Oamenii produc la fel de mult dar diferența nu se mai găsește nici măcar în sacii cumpărați de la magazin și nu de la operatorul de salubritate.

Mulți dintre localnici aleg să-i arunce la marginea municipiului, prin liziere, șanțuri, pe malul brațului Borcea al fluviului Dunărea, ba chiar în cimitir! Deșeurile ajung oriunde, numai la groapa de gunoi nu.

Sorin Gafițoi, primarul municipiului Fetești, ridică din umeri a neputință și speră că oamenii vor accepta cât mai repede noul sistem de tarifare al gunoiului dar nu oferă soluții optime pentru eliminarea aruncării la întâmplare a deșeurilor.

O inițiativă a consilierilor liberali din Consiliul Local Fetești de a se reveni la taxarea cu tarif fix lunar nu a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței de la finalul lunii august.

Diferența de gunoi necolectată în august față de iulie o găsim aruncată în șanțuri, pe Râpilor, în zona ICIL, în cartierul Vlașca și la toate intrările în municipiul Fetești. Oamenii de la case dau foc la gunoaie decât să cumpere saci, a crescut pericolul de incendii și, mai ales, poate oricând să apară o epidemie. Cred că este mult mai potrivit vechiul sistem de taxare prin care tot gunoiul era preluat de operatorul de salubritate.”, a solicitat Cătălin Sima, consilier local PNL.

Incapabile să ofere o rezolvare și să nu transforme orașul într-o uriașă groapă de gunoi, cele două tabere de consilieri locali s-au acuzat reciproc.

Fără efect și operatorul de salubritate va continua să vândă în continuare saci doar pe buna credință a locuitorilor care încă mai vor să plătească pentru colectarea deșeurilor.

Articolul precedentPolaris încalcă flagrant Regulamentul de salubrizare al Sloboziei. Iar primăria ține de șase!
Articolul următorMedic condamnat aflat în executarea pedepsei, angajat la Casa Județeană de Pensii Ialomița