porci
Prefectul a lăsat Imnul pentru lupta cu porcii

Începând de ieri, în focarul de pestă porcină din comuna Gura Ialomiței au început operațiunile de asomare preventivă a peste 1000 de capete de porci. Acțiunea are rolul de a evita răspândirea virusului în zonele limitrofe.

Deși guvernul a anunțat că despăgubirile către proprietarii de porci vor fi la nivelul prețurilor de piață, respectiv 7-10 lei pe kilogramul în viu, oamenii încearcă să-și ascundă animalele.

Specialiștii susțin că, deși consumul cărnii de porc infectate nu are consecințe asupra sănătății, se impune sacrificarea animalelor pentru a împiedica răspândirea bolii.

Virusul rezistă și la preparare termică dar și la  congelare, activându-se când condițiile de mediu devin favorabile. El există inclusiv în apa în care a fost spălată carnea și se răspândește foarte repede. Carantina impusă în asemenea cazuri durează circa 45 de zile. După aplicarea măsurilor de eradicare a virusului se poate repopula cu suine. Din acest motiv este necesar ca toate animalele să fie îndepărtate.

Prefectul Județului, Gigi Petre, a anunțat că  a cerut sprijinul Episcopului Sloboziei și Călărașilor pentru ca preoții să popularizeze în biserici măsurile impuse de autorități. Prefectul speră că preoții pot fi mult mai convingători decât jandarmii care patrulează în zonele cu restricții de circulație.

Pe lângă despăgubirile oferite proprietarilor, guvernul a instituit și o recompensă bănească pentru cei care notifică autoritățile cu privire la existența unor animale suspecte. Valoarea stimulentului este de 65 de lei și se oferă numai dacă suspiciunile se confirmă prin analize de laborator.

Intervențiile în focarul de pestă au determinat Prefectura să anuleze ceremoniile care urmau să fie organizate astăzi cu ocazia Zilei Imnului Național.

Articolul precedentPrimaria Slobozia face angajări pe bandă rulantă
Articolul următorSpitalul Slobozia rămâne fără linia de gardă UPU pentru stomatologie