Upu stomatologie
Stomatologul Tron rămâne fără garda UPU pentru stomatologie (sursa foto radiocampus.ro)

Începând cu 1 august 2018 linia de gardă pentru UPU stomatologie va fi desființată. Serviciu decontat din bugetul ministerului Sănătății înghițea lunar peste 100.000 de lei, potrivit declarațiilor managerului SJU Slobozia, Mariana Iancu.

Linia de gardă UPU pentru stomatologie a fost creată de stomatologul Andrei Tron, în 2008, pe vremea când acesta era managerul spitalului județean Slobozia. Transferarea costurilor cu funcționarea acestei secții către minister a avenit la pachet cu beneficii materiale substanțiale pentru fostul manager.

Portretul dentistului strângător

În calitate de șef al Colegiului Medicilor Dentiști, de unde încasează o leafă de 9000 de lei, Tron a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții remunerate. Deși s-a aflat în conflict de interese sau în situație de incompatibilitate, omul a continuat să care bani acasă cu nemiluita.

În 2014, un control al Camerei de Conturi a stabilit că Tron lucra 15 ore pe zi. Leafa de bază a directorului PNL era de 3400 de lei, la care se adăuga 1190 indemnizația de conducere, 1148 sporul de vechime și vreo 880 lei alte sporuri. În total, pentru funcția de director medical, Stăpânul Măselelor primea de la contribuabilul amărât 6610 le în labă.

Dar pentru dl Tron suma era prea mică. Așa că în statul de plată al eminenței sale apare un spor de 90% din leafă aplicat la indemnizația de conducere pentru faptul că domnia sa presta la UPU în draci. Presta este un fel de a spune pentru că la UPU pacientul primește un număr limitat de tratamente dintre care este exclusă extracția.

Salariul domnului director medical a urcat amețitor și ilegal la peste 10.000 de lei lunar! La data de 23.05.2014 Camera de Conturi a constatat acordarea ilegală a sporurilor în sumă de 48.000 de lei și a stabilit recuperarea prejudiciului.

Așa că un nou control al Camerei de Conturi stabilește că lui Tron i s-a umflat salariul cu pompa, ilegal. În perioada dintre cele două verificări ale CC, a mai încasat ilegal 44.929 lei. Plus taxele.

În numai un an stomatologul Tron ne-a extras ilegal din buzunare peste 1 miliard de lei. Bașca salariul încasat ilegal pentru că vreme de 3 ani a fost incompatibil, fiind simultan  director medical la SJU Slobozia și președinte al Colegiului Medicilor Dentiști. Banii încasați ilegal nu au fost recuperați.

Dispare sinecura UPU

Desființarea liniei de gardă pentru stomatologie din cadrul UPU pune închide robinetul pentru baronii din domeniul stomatologiei. Nimeni n-a verificat vreodată evidența consultațiilor acordate la cabinetul stomatologic al UPU.

Surse apropiate spitalului susțin că prin acest cabinet s-au scos cantități impresionante de consumabile și materiale care s-au scurs către cabinetele private ale stomatologilor.

În calitate de șef, Tron stabilea gărzile, el atribuindu-și-le pe cele din weekend care se plăteau dublu. Ca salariat al UPU Tron avea leafă dublă față de un medic obișnuit, încasând peste 20.000 de lei.

Managerul Mariana Iancu susține că, lunar, stomatologia de la UPU cheltuia peste 100.000 de lei, majoritatea banilor mergând către salariile medicilor.

Pentru comparație, în iunie 2018 Casa de Sănătate a decontat pentru întreg județul Ialomița servicii de stomatologie în valoare de 87.636 lei. Cabinetul de stomatologie va funcționa, începând cu 1 august 2018, între orele 08.-22.00 și va fi încadrat cu  număr redus de medici. În Ialomița există 35 de cabinete stomatologice private care au contract cu CJAS pentru furnizare de servicii asiguraților.

Începând cu 1 aprilie 2018 pacienții asigurați dar și cei neasigurați beneficiază de servicii de stomatologie gratuite sau pe bază de coplată.

Articolul precedentPeste 1000 de porci vor fi sacrificați în focarul de pestă din Gura Ialomiței
Articolul următorCadavre de porci cu pestă, îngropate direct în pământ