Autoritățile sanitare din Ialomița au confirmat un nou focar de Pestă Porcină Africană în satul Luciu, comuna Gura Ialomiței. Este a doua comună din Ialomița, după Giurgeni, în care autoritățile au confirmat oficial această boală. Potrivit estimărilor, în gospodăriile din Luciu există peste 700 de porci.

Încet, dar sigur!

Focarul de Pestă Porcină Africană identificat la Giurgeni nu a putut fi eradicat. În pofida măsurilor drastice luate de autorități, boala a fost identificată şi în comuna Gura Ialomiței, satul Luciu. La acest moment autoritățile nu pot confirma dacă boala s-a răspândit din comuna vecină sau focarul identificat este unul independent. Potrivit estimărilor, în gospodăriile din Luciu există peste 700 de porci, însă la acest moment doar 4 porci au fost sacrificați. În comuna Giurgeni, autoritățile județene s-au confruntat cu proteste spontane, cauzate de decizia de sacrificare a porcilor. Proprietarii celor peste 300 de porci sacrificați până în prezent vor fi despăgubiți. Prețul porcilor sacrificați oscilează între 7 şi 10 lei per kilogram, în funcție de greutatea acestora.

Alocări bugetare de 500 mii de lei

Potrivit datelor oficiale, măsurile adoptate până în prezent de către Direcția Sanitară Veterinară au costat peste 200 mii de lei. Cel mai mult au costat filtrele de sterilizare istalate la intrarea în cele două comune. La acestea se adaugă o alocare bugetară de 500 mii de lei aprobată miercuri, 25 iulie, în cadrul ședinței Consiliului Județean Ialomița. Bani vor fi utilizați pentru achiziționarea de noi echipamente de sterilizare şi dezinfectanţi. Prezent la ședință, prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, s-a declarat îngrijorat de situație, în condițiile în care în Ialomița există cel puțin o jumătate de duzină de ferme care cresc suine în regim industrial.

Articolul precedentSlobozia are nevoie urgentă de 5 milioane de lei pentru reabilitarea canalizării
Articolul următorBani pentru reparații urgente la rețeaua de canalizare din Slobozia