Slobozia are nevoie urgentă de 5 milioane de lei pentru reabilitarea canalizării

Gradea canalizare
Viceprimarul Rudolf Gradea foto: twitter.com

Viceprimarul municipiului Slobozia, Rudolf Gradea, a declarat astăzi într-o emisiune la Radio Campus că rețeaua de canalizare a municipiului are mari probleme.

Potrivit declarațiilor viceprimarului necesarul de investiții care ar acoperi reabilitarea zonelor cu probleme se ridică la 5 milioane de lei, adică peste 1 milion de euro.

Avaria gravă descoperită de operatorul Urban SA la colectorul principal al sistemului de canalizare din Slobozia a scos la iveală că starea rețelelor este deplorabilă. Nemodernizată de prin anii 2000, canalizarea municipiului a început să cedeze, problemele fiind accentuate de precipițiile abundente din ultima perioadă.

Viceprimarul Gradea, fost inginer la Urban Sa cunoaște foarte bine situația canalizării din Slobozia.

În opinia sa se impun anumite schimbări în ceea ce privește proiectarea și exploatarea sistemelor de canalizare:

Cred că, având în vedere schimbările climatice la care asistăm, normativele după care se proiectează sistemele de canalizare ar trebui revăzute. Fără discuție că în exploatare apar și sincope. Vă dau un exemplu. În colectorul principal de pe strada Cărămidari, cel avariat săptămâna trecută, am găsit inclusiv o aripă de mașină.

Prin 2004-2005 Urban a avut un program de reabilitare a sistemului. Firma care și-a adjudecat aceste lucrări a intrat în insolvență și s-a desființat. S-au realizat totuși o parte din lucrări. Dar au rămas nerezolvate porțiuni foarte importante, cu probleme majore. La acestea nu s-a mai intervenit corespunzător și asta se vede.

Mă refer aici la colectorul principal din strada Cărămidari, care adună toată apa din municipiu.

Mai avem probleme pe strada Lacului, de la sediul DSV și până la intersecția cu bulevardul Unirii. Mai sunt porțiuni din zona industrială de veste și asta explică și de ce se fac bălți în parcarea de la Kaufland.

Probleme avem și-n cartierul Bora, și pe șoseaua Amara unde apa intră în curți. Nu mai spun de cartierul Slobozia Nouă, unde strada principală nu are canalizare iar cea pluvială nu este finalizată, lipsind chesonul cu stație de pompare care să evacueze apa.

Suntem în situația de face o evaluare completă a necesarului de investiții urgente care trebuie făcute. 

Avaria de la Cărămidari este foarte complicată, fiind necesare lucrări hidrotehnice speciale.

Conducta despre care vorbim are peste 30 de ani vechime, solul este nisipos iar pânza freatică este foarte sus iar capacitatea de transport nu s-a mărit simultan cu creșterea numărului de utilizatori. După părerea mea necesarul de investiții ar fi de circa 5 milioane de lei noi, bani pe care trebuie să-i găsim foarte repede.

În acest an administrația nu a prevăzut nici un leu pentru reabilitarea rețelei de canalizare. Singurii bani alocați pentru lucrări de canalizare sunt destinați finalizării rețelei într-un cartier rezidențial destinat tinerilor, unde lucrările trenează de ani de zile.

Oamenii s-au legat în rețeaua nefinalizată deversând ape uzate menajere în chesoane și de acolo în subsol. Situația persistă cu acordul tacit al autorităților.

Articolul precedentAccident mortal la popasul Chirana
Articolul următorPesta Porcină se răspândeşte în Ialomiţa. Încet, dar sigur!