Pesta porcină s-a răspândit în toată Balta Ialomiței

pesta
Pesta porcină afectează toată Balta Ialomiței

În Ialomița, pesta porcină africană a scăpat complet de sub control. Boala s-a întins, de la focarul inițial depistat la Giurgeni, în toate localitățile situate în Lunca Dunării, ajungând până la Fetești.

pesta
Pesta porcină afectează toată Balta Ialomiței

În comuna Făcăeni au fost depistați 37 de porci infectați în gospodăriile din comună și 5 porci la exploatațiile agricole din Balta Ialomiței. S-au luat măsuri urgente de eliminare a porcilor cu pesta porcină, procesul finalizându-se ieri seară, după miezul nopții. În comună există circa 800 de porci declarați.

O situație gravă se înregistrează și în comuna Vlădeni, unde au fost îngropați până azi 9 porci.

Au mai fost depistate alte 8 animale infectate. Operațiunile decurg greu în noile focare, specialiștii fiind blocați în comuna Gura Ialomiței unde trebuie asomați circa 1000 de porci.  Ieri, veterinarii au putut interveni la mai bine de 5 ore de la apelul primarului. În comuna Vlădeni sunt declarați circa 500 de porci, primarul neputând estima cam câți dintre ei vor supraviețui.

Situații ceva mai ușoare sunt la Bordușani și Fetești. În comuna Bordușani a decedat un singur porc infectat cu virusul pestei porcine  și există suspiciune pentru încă un porc.  Primarul Vasile Bobocel a luat măsuri de izolare și dezinfectare a gospodăriei, circulația fiind restricționată în zona afectată.

Aceeași situație se înregistrează și la Fetești, unde există doar un un porc mort. Și aici s-au instalat filtre rutiere și filtre sanitare. Viceprimarul municipiului Fetești, Laurențiu Șonchereche, estimează că în gospodăriile din oraș ar putea fi circa 1500 de porci.

Primarii se tem că, în cazul în care virusul s-ar extinde, nu vor avea suficienți bani pentru a pune în practică măsurile de eliminare a cadavrelor prin îngropare, dar și măsurile de carantină care trebuie implementate.

Consiliul Județean Ialomița a disponibilizat suma de 500.000 de lei din fondul de rezervă. Din această sumă s-au alocat circa 50.000 de lei pentru focarele de la Gura Ialomiței și Mihail Kogălniceanu, unde se asomează porci la foc continuu.

Îngroparea cadavrelor se face cu un aviz formal din partea Agenției pentru Protecția Mediului. Primarii transmit locația gropilor în coordonate Stereo 70, iar APM verifică amplasamentul să nu fie situat într-o zonă (arie) protejată.

Deși pesta porcină africană există în România din 2017, autoritățile nu au putut elabora o procedură rapidă prin care Ministerul Mediului să poată da un aviz conform, care să certifice că procedeul rudimentar nu pune în pericol apele freatice și solurile.

Articolul precedentPreședinte CJ Ialomița, cel mai tare țăran ialomițean
Articolul următorFestivalul de la Amara începe mâine