Orașul de Floci este unul dintre cele mai importante situri istorice din Ialomița. Autoritățile locale încearcă de peste 10 ani să introducă obiectivul pe harta turistică a țării. În această primăvară, Consiliul Județean Ialomița a depus o cerere de finanțare prin care solicită accesarea a 12, 1 milioane de lei pentru reabilitarea acestui obiectiv istoric. Cererea a fost admisă pe 27 iunie 2018, în cadrul Apelului de proiecte:POR/2017/5/5.1/SUERD/1.

O victorie discutabilă

Consiliul Județean Ialomița încearcă de mai bine de doi ani să acceseze fonduri europene pentru a investi în obiectivele turistice ale județului. Unul dintre acestea este Târgul de Floci, sit arheologic situat în imediata vecinătate a comunei Giurgeni, pe drumul spre mare. La începutul lunii iulie 2018, Consiliul Județean a anunțat printr-un comunicat de presă că cererea de finanțare pentru proiectul ”Reabilitarea și punerea în valoare a Monumentului istoric Orașul de Floci, comuna Giurgeni, județul Ialomița” a fost admisă cadrul Apelului de proiecte:POR/2017/5/5.1/SUERD/1. Valoarea proiectului este de 2.193.054,95 lei, din care asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 11.949.193,87 lei, iar contribuția proprie a județului Ialomița de 243.861,10 lei. „Obiectivul general al priorității de investiții la care răspunde proiectul este dat de transformarea monumentului istoric Orașul de Floci, prin conservare, protejare, valorificare şi abordare strategică integrată într-un nucleu relevant de impulsionare a dezvoltării şi valorificării durabile a patrimoniului cultural și a identității culturale, valoros și important prin valoarea adăugată, beneficiile economice și sociale aduse.”se mai precizează în comunicat.

Un obiectiv istoric costisitor

Primele încercări de valorificare a sitului arheologic Târgul de Floci datează din 2004. De-a lungul anilor, administrația județeană a cheltuit pentru obiectivele existente acum în zonă peste 1,5 milioane de lei. Informațiile oficiale de pe pliantele instituției susțin că „Orașul de Floci, centru urban medieval, azi dispărut, se afla situat la limita sud-estică a Țării Românești, pe malul stâng al răului Ialomița, la confluența cu Dunărea. Prima atestare documentară a vămii o găsim în cunoscuta poruncă adresată de domnitorul Dan al II-lea, în 1431, tuturor târgurilor și vămilor țării, între care era menționat și Orașul de Floci… ”. În realitate însă, doar 7 din cele 70 de hectare de sit sunt exploatate la acest moment în scop turistic, iar Consiliul Județean nu are o politică coerentă de mediatizare a acestui obiectiv istoric. Potrivit declarațiilor oficiale,cele 12, 1 milioane de lei vor fi folosite pentru restaurarea ruinelor existente, construirea unor porți de acces «pentru contorizarea și vânzarea de bilete vizitatorilor», construirea de pavilioane noi, din panouri modulare, sistematizarea pe verticală a sitului, dotarea cu mobilier urban, construirea de poduri și podețe, organizarea unui punct de belvedere «spre zona declarată Sit Natura 2000»…

Articolul precedentDepozitul de deșeuri periculoase de la Slobozia, extins de o firmă în insolvență
Articolul următorOficiosul Consiliului Județean Ialomița înghite 2 miliarde lei anual