Depozitul de deșeuri periculoase de la Slobozia, extins de o firmă în insolvență

Depozitul de deșeuri periculoase de la Slobozia se extinde cu încă o celulă. Operatorul acestui depozit, SC Vivani Salubritate SA, se află în procedură de insolvență din iulie 2014. În ciuda dificultăților financiare prin care trece compania, Agenția de Protecție a Mediului Ialomița pare hotărâtă să autorizeze depozitul. Atât de hotărâtă încât își încalcă atribuțiile care-i revin în procedura de autorizare. 

Vivani Salubritate operează un depozit de deșeuri periculoase la Slobozia încă din 2008. Pe lângă acestă investiție Vivani mai deține un depozit de deșeuri menajere și un incinerator de mare capacitate.

Vivani Salubritate SA face parte dintr-un grup de firme care operează pe piața de deșeuri periculoase și nepericuloase din 2002.

Grupul deține printre altele o fabrica de ciment de la Fieni, incineratorul de la Timișoara (SC Pro Air Clean), o societate de transport deșeuri (Farkas Rotrans) și un laborator de analize (Waste Laboratory).

Insolvență generalizată în grupul Vivani

În iulie 2014 firmele din grupul Vivani s-au băgat în insolvență una pe cealaltă. Balul este deschis prin acțiunea introdusă la instanță de Waste Laboratory SA, firmă din grup, care cere executarea silită a firmei Vivani pentru o datorie de circa 900.000 de lei.

Un mezelic având în vedere cifra de afaceri și profiturile firmei Vivani Salubritate SA! Manevra, inteligent gândită în laboratoarele de la Budapesta, cartierul general al acționarului majoritar Janos Kalman, debutează cu o cerere de insolvență introdusă de Vivani.

La data de 22.07.2014 Tribunalul Ialomița admite cererea firmei Vivani, care intră în procedură cu o datorie estimată la 42,5 milioane de lei, adică peste 9,5 milioane de euro. Ulterior, valoarea datoriilor înscrise la masa credală avea să ajungă la amețitoarea sumă de 12,5 milioane de euro!

În prezent planul de reorganizare este contestat de creditori, cauza fiind în stare de judecată pe rolul Curții de Apel București. Precizăm că Legea insolvenței prevede că procedura de insolvență nu poate dura mai mult de 4 ani. În cazul Vivani, după 4 ani nu s-a terminat nici măcar votarea planului de reorganizare.

Datorii imense, consecințe ioc!

Numai la Vivani discutăm de 77 de creditori, inclusiv salariați. Multe dinte firmele care au fost afectate direct de insolvența grupului au intrat la rândul lor în insolvență, ceea ce a atras pierderi de locuri de muncă și încasări mult diminuate la bugetul de stat.

Operator fără licență

În ciuda faptului că firma trece prin dificultăți financiare evidente autoritățile de mediu continuă să o crediteze cu încredere. Sau să o protejeze ca să fim mai exacți.

Deși operează un depozit zonal de deșeuri nepericuloase, firma nu deține nici contract de delegare a gestiunii și nici licență ANRSC. Și nici nu le poate deține. aflându-se în procedură de insolvență. Adică operează negal cu știrea ANRSC, care stă de șase.

Cu toate acestea, la data de 15 iunie 2018, APM Ialomița a emis o autorizație de mediu pentru Vivani Salubritate, modificând-o pe cea veche, cu ocazia finalizării investiției în celula de depozitare numărul 4 pentru deșeuri menajere.

Autorizația s-a eliberat nelegal iar contestațiile depuse în termen legal la emiterea acestei autorizații n-au primit niciun răspuns.

Pentru operarea depozitului de deșeuri periculoase procedurile se derulează pe tăcute. Și pe sub masă!

Dezbateri de fațadă pentru decizii luate deja

Joi, 17 mai 2018, la ora 10.00 când oamenii sunt de regulă la muncă, APM Ialomița a organizat o dezbatere publică. Dezbaterea urma să se concentreze asupra Raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul «Construire depozit deșeuri periculoase, Celula 2».

Intenția formei Vivani de a construi o nouă celulă pentru depozitarea deșeurilor periculoase prindea contur. Agenția de Protecție a Mediului Ialomița a făcut tot ce i-a stat în putere să formalizeze la maxim această dezbatere.

Raportul privind impactul asupra mediului nu a fost postat nici pe site-ul APM și nici pe site-ul Vivani Salubritate, așa cum cerere legea. Ședința publică a fost organizată la o oră la care mulți cetățeni interesați nu au putut participa.

Presat de publicul prezent dar și de primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, șeful APM Ialomița , Laurențiu Ghiauru, a catadicsit totuși să asculte opiniile celor prezenți. S-au depus memorii și s-au colectat opinii scrise la care APM Ialomița urma să răspundă ăn maxim 30 de zile.

Deși de la data dezbaterii au trecut peste 50 de zile AMP nu răspuns nici unei solicitări sau întrebări venite din partea publicului. La data de 8 iunie primăria Slobozia a emis un certificat de urbanism pentru extinderea cu 1 hectar a depozitului de deșeuri periculoase.

Scăpat de sub presiunea publică, directorul APM își continuă liniștit procedura de autorizare a depozitului. Prinsă cu treburile zilnice, populația a uitat de bomba toxică pe care Vivani se pregătește s-o amplaseze la câțiva kilometri de municipiul Slobozia.

Riscuri și certitudini

La data demarării procedurii de autorizare a noii celule pentru depozitarea deșeurilor periculoase forma Vivani avea un bogat cazier contravențional și infracțional în ceea ce privește respectarea legislației de mediu.

În 2014, la Scornicești, compania Vivani a primit amenzi repetate de la Garda de Mediu.

Pentru că a continuat să opereze depozitul de deșeuri periculoase după suspendarea autorizației de mediu Vivani a ajuns obiectul unui dosar penal! După marea schismă a asociaților petrecută în 2012 Vivani a căpătat un frumos cazier contravențional și penal în materie de respectare a legislației de mediu.

APM Ialomița a refuzat să verifice modul în care firma se conformează obligațiilor de mediu.

Din punct de vedere financiar compania nu respectă obligațiile privind constituirea fondului pentru închiderea depozitului.

Nu se cunoaște exact cât este soldul acestui cont cu destinație specială care ar trebui constituit separat iar fondurile colectate ân el să fie blocate pentru utilizarea în alte scopuri. Fondul se constituie prin aplicarea unei taxe asupra tonei de deșeuri depozitate iar sumele vor fi utilizare doar cu aprobarea Primăriei Slobozia pentru operațiuni de închidere.

La ultima inspecție fiscală primăria n-a putut determina nici soldul contului și nici corectitudinea constituirii lui:

„….ultima inspecţie fiscală realizată de Direcția de Impozite şi Taxe Locale Slobozia, din cadrul Primăriei Municipiului Slobozia, privind modalitatea de constituire, calculare şi virare a fondurilor de închidere pentru „Depozitul de deșeuri nepericuloase”, respectiv contul pentru „Depozitul de deșeuri periculoase”, s-a constatat, din documentele puse la dispoziție, că sunt constituite sumele, la data controlului, în conturi bancare curente şi nu speciale în asa fel încât sa se garanteze faptul că această sumă nu este folosită în alte scopuri decât în cel care a fost constituit.

Nu avem certitudinea că sumele nu au fost virate în cont în mod special pentru acest control sau in alt scop, reprezentanții societății refuzând să pună la dispoziție un rulaj al contului de depozit„, susține primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu.

Ipoteza că firma poate oricând  să intre în lichidare după ce a umplut depozitul cu deșeuri periculoase este foarte plauzibilă. În acest caz costurile de închidere și monitorizare post-închidere care se ridică la câteva milioane de euro cel puțin vor rămâne în sarcina locuitorilor Sloboziei.

 

 

 

Articolul precedentSentință definitivă în dosarul „Mită la BAC 2012”. Diplomele nu vor fi anulate!
Articolul următorOraşul de Floci ar putea fi reabilitat cu 12 milioane de lei