Medicamentele eliberate anul trecut pe bază de reţete în judeţul Ialomiţa au fost decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cu aproape 12 milioane euro.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Ialomiţa a înregistrat în 2018 un număr de 633.437 reţete eliberate de medicii din judeţ. Valoarea totală a medicamentelor a depăşit 55,5 milioane lei.

Doar o reţetă din trei a fost gratuită anul trecut în judeţul Ialomiţa. Campioni la reţete primite au fost pensionarii care au fost beneficiari a mai mult de jumătate din totalul reţetelor eliberate.

Pensionarii din Ialomiţa au fost şi anul trecut cei mai bolnavi cetăţeni ai judeţului. Pentru ei s-au eliberat 51,6% din totalul reţetelor, persoanele cu handicap au primit 14 % din reţete în vreme ce doar unul din opt salariaţi a primit medicamente pe reţetă.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Ialomiţa a anunţat că aproape 90% dintre reţetele eliberate anul trecut au conţinut medicamente pentru bolile cronice.

Cele mai mari medii valorice pe pacient au fost în cazul hepatitelor cronice (7.141 lei), insuficienţei renale cronice (3.161 lei) şi pentru boala Parkinson (1.951 lei).

Au crescut sumele plătite pentru medicamentele oncologice

„În anul 2018 consumul de medicamente realizat s-a încadrat în limite la toate programele de sănătate, cu excepţia consumului de medicamente pentru oncologie, acolo unde a fost o depăşire de 10.688,11 lei.”, a anunţat Mihai Geantă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Ialomiţa.

Pentru 544 asiguraţi medicamentele pentru oncologie decontate de instituţie în 2018 au fost în valoare totală de 6,63 milioane lei, doar pentru 9 pacienţi valoarea achitată fiind de 2,36 milioane lei.

Comparativ cu anul 2017, programul de oncologie a înregistrat o creştere valorică de 22,1% generată de creşterea numărului de bolnavi dar şi de trecerea acestora la terapii inovatoare mai scumpe.

Bolile cronice pentru care s-au eliberat cele ma multe reţete au fost, în ordine, bolile psihice, glaucom, boala Parkinson, hepatite cronice, boli endocrine, leucemii şi insuficenţele renale cronice.

 

 

Articolul precedentUnirea Slobozia încheie cu o victorie seria meciurilor amicale programate înaintea returului de campionat
Articolul următorPrimăria Slobozia plăteşte paznic pentru parcarea subterană fără acces auto din centrul municipiului