De astăzi intră în vigoare noile modificări aduse codului rutier. Conducătorilor auto de autovehicule, tractoare, tramvaie aflate în mişcare, dar şi de vehicule care nu necesită permis de conducere le este interzis nu doar să utilizeze, dar chiar să ţină în mână telefonul mobil şi orice dispozitiv mobil cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Acest lucru este permis doar în cazul în care vehiculul staționează la semafor. Nerespectarea noilor prevederi se sancționează cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă.

Pentru șoferii care încalcă această prevedere amenda crește substanțial. “Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare”, se arată în actul normativ.

Se introduc amenzi și pentru bicicliști sau utilizatorii de trotinete care folosesc telefoanele mobile. “În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)”.

În cazul în care conducătorul auto încalcă și altă regulă de circulație în timp ce utilizează telefonul mobil sancțiunea merge până la suspendarea permisului de conducere: „În plus, titularul unui permis de conducere care încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește. Folosirea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploare și frecvență”, potrivit actului normativ.

Articolul precedentMare e grădina lui Dăncilă! Deputatul Găină va fi exclus din PSD deși a demisionat de luna trecută!
Articolul următorOprișan o detronează pe Dăncilă la căutare cu Google după sintagma „proasta României”