În ciuda faptului că salariile personalului medical au crescut exponențial, în spitalele din Ialomița continua practica șpăgilor solicitate pacienților. Un raport publicat de portalul anti-bribery.org arată că, în perioada ianuarie-iulie 2019, la spitalele din Ialomița au existat 37 de cazuri în care pacienților li s-a cerut mită.

Analiza făcută de compania germană InterConformity GmbH, cea care operează portalul citat, s-a bazat pe tehnici de regrupare si centralizare a datelor obținute prin intermediul mecanismului de feedback, realizându-se în urma prelucrării noi informații agregate și sintetizate.

Mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din Romania si este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce cuprinde un set de 10 întrebări:

Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?

Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?

Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?

A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?

Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?

Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?

Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?

Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?

Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?

Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții? (sursa aici)

Rezultatele studiului au arătat că în spitalele din Ialomița se cere mită pacienților. În perioada analizată un număr de 37 de pacienți au declarat că li s-a cerut mită. Spitalul din Slobozia a fost nominalizat de pacienți în 25 de cazuri. La spitalul din Urziceni 8 pacienți au declarat că li s-a cerut mită iar la spitalul din Țăndărei, care este mult mai mic, în 4 situații pacienților li s-a cerut șpagă. Asta arată că managerii nu au găsit sau nici n-au căutat strategii eficiente de luptă împotriva corupției.

Articolul precedentLa a patra încercare Unirea Slobozia a doborât reduta Axiopolis Cernavodă
Articolul următorAutobuzele închiriate de Primăria Slobozia nu au loc în stațiile de călători