Autoritățile din Ialomița sărbătoresc centenarul prin manifestări organizate în fața unui monument amplasat ilegal, în Piața Unirii. Este vorba despre statuia lui Mihai Viteazul, pentru care Primăria Slobozia nu a obținut avizul de amplasare de la Comisia Națională pentru Monumente de For Public.

Paradă militară și fasole

Astăzi, la statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii, au fost programate manifestări cu ocazia Centenarului Marii Unirii. Organizatorii, Prefectura Ialomița și Consiliul Județean, au programat, printre altele, parada militară, slujbă religioasă și spectacol folcloric. Nu lipsesc tradiționala intonare a imnului și arborarea drapelului.

Manifestările încep de la ora 11.00 și se termină la ora 14.00. Cel mai așteptat moment al zile este praznicul popular pentru care Primăria Slobozia a pregătit 4000 de porții de fasole cu cârnați. Din acest motiv, în ciuda gerului, organizatorii mizează pe o participare record.

Mihai Viteazul, scump și ilegal

Despre amplasarea ilegală a statuii lui Mihai Viteazul am scris aici. Deși autoritățile au avut la dispoziție mai bine de jumătate de an să amplaseze statuia realizată de sculptorul Vasile Aionesei, statuie care are avizul  Comisiei Națională pentru Monumente de For Public, n-au catadicsit să intre în legalitate. Primăria Slobozia s-a angajat în tot soiul de procese cu Ministerul Culturii, procese pe care le-a pierdut cu brio.

Mai mult, edilii au refuzat să achite prestația profesorului Vasile Aionesei, care a predat statuia pe care oficialii au dat-o jos pentru a o înlocui cu una fără avize. Artistul a acționat primăria în judecată și acum va executa bugetul local pentru circa 150.000 de lei.

Cronologia unei ilegalități flagrante

– La data de 24 septembrie 2014 Ministerul Culturii a emis aviz în baza evaluării Comisiei Naționale pentru Monumentele de for public pentru lucrarea dlui profesor Aionesei Vasile.

– În 22.09. 2016 și17.08. 2017 Primăria Slobozia a înregistrat la Ministerul Culturii două solicitări cu privire la amplasarea în Slobozia a unei statui ecvestre a lui Mihai Viteazul – autor Gabriel Manole.

– Ambele documentații au fost respinse de comisie cu următoarea motivație: ‚Lucrarea nu îndeplinește criteriile artistice necesare. Grave probleme de construcție estetică. Soclul este discutabil, la fel și raportul soclu/statuie. Raportul cal/călăreț este nefericit. Soclul este prea mare și materialul este nefericit.  Comisia atrage atenția că lucrarea trebuia prezentată la stadiul de machetă și nu în material definitiv ’ .

-În ședința din 08.09.2017 a fost analizată contestația Primăriei Slobozia, care a fost respinsă comunicarea către primărie cu privire la acest fapt fiind făcută șa 4 octombrie 2017. În acest context Ministerul Culturii a făcut precizarea că: „Situația juridică a înlocuirii unei alte lucrări aprobate anterior ridică probleme juridice pe care comisia nu și le poate asuma”.

În urma unor procese care s-au încheiat în toamna acestui an, Primăria Slobozia a pierdut definitiv și este obligată să dea jos statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. În plus este obligată să achite și onorariul profesorului Aionesei.

Aventura inițiată de Primăria Slobozia a costat bugetul local peste 300.000 de lei.

 

Articolul precedentUnirea Slobozia câştigă ultimul meci din 2018 şi termină turul pe locul doi
Articolul următorSpitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia taie din investiţii şi face rost de salarii pentru ultima lună a anului