De opt ani, în comuna Giurgeni, pe un sit arheologic unde a fost descoperită așezarea medievală Orașul de Floci, se desfășoară un festival gastronomic organizat de Consiliul Județean. Ieri s-a consumat o nouă ediție, presărată cu un praf de politicieni neadecvați, dornici să ofere auditoriului mostre de prostie medievală românească servită în doze mici, dar concentrate.
Și anul acesta, ca și anul trecut și ca în toți cei 8 ani de existență, cel mai gustat preparat a fost limba de lemn în sos de rumeguș, creație a maeștrilor culinari care de 30 de ani fac învârt mămăliga la rece și la cald în bucătăria județului. Politicienii locali au ținut să se introducă în meniul vizitatorilor ca mărarul în ciorbă, revărsând asupra mesenilor și bucătarilor o bucată de limbă de lemn pregătită la abur.
Dinu Valere, primarul de Floci Town
Festivalul a fost deschis de primarul comunei Giurgeni, Dinu Valere, starostele teritoriului administrativ pe care se află amplasat Orașul de Floci, locul de naștere al domnitorului Mihai Viteazu. Valere a executat o tocăniță de cuvinte, fără cap și fără coadă, făcută cu multă apă de ploaie:
Încă de la început țin să mulțumesc Consiliului Județean și Muzeului Județean și nu numai, și dumneavoastră care sunteți aici, cei care participați, juriului. Este o zi frumoasă, soarele e sus, cred că și dumneavoastră vă veți simți la fel de bine. Țin să vă anunț că astăzi avem peste 150 de echipaje grupate în 47 de standuri cu peste 400 de rețete. Ne aflăm la a 8-a ediție, din 2011 în fiecare an a avut loc acest festival și iată că anul acesta suntem mai mulți. E un lucru bun, un lucru frumos pentru județul Ialomița, care acest festival de artă culinară a devenit un brend al nostru.
Prefectul Gigi Petre, un degustător la jumate
La ediția din 2017, PREFECTUL Gigi Petre și președintele CJ Ialomița, Victor Moraru, au fost comparați de directorul Muzeului Județean cu, cităm „căpitanii lui Mihai Viteazu’ ”. Marcat de acest statut, prefectul pare că nu și-a revenit nici până în ziua de azi, dovadă fiind discursul său scurt, ca o votcă mică, servită înainte de masă sau în loc de:
Din an în an a crescut atât calitatea rețetelor și produselor care sunt expuse, din păcate n-am reușit să vizitez decât jumate din ele. Sunt convins că în completarea timpului frumos care este afară (!!!) veți fi încântați și de preparatele care sunt deocamdată expuse dar care vor fi consumate și o bucurie a ochiului și a auzului pentru ansamblurile care vor fi prezente pe această scenă. Eu urez succes tuturor participanților.
Vicele Gae a servit o acritură
Înghesuit pe scenă printre oamenii de la putere deși partidul lui este în opoziție, vicele de la CJ Ialomița, fostul lucrător în miliție Ionel Gaie, a dat servit auditoriului o acritură la botul calului, compusă din multă zeamă de varză:
Mă bucur să fiu astăzi alături de conducerea Consiliului Județean, de domnul președinte Victor Moraru, domnul prefect, domnul primar al comunei Giurgeni și dumneavoastră în mod special, cei care ne faceți să fim bucuroși de activitatea noastră. Vă doresc o zi super frumoasă, să vă bucurați de tot ce aveți astăzi aici și, în același timp, urez succes tuturor concurenților.
Moraru, omul!
În reportajele vlogurilor finanțate de Consiliul Județean, personalitatea complexă a președintelui Victor Moraru a fost servită în două feluri principale. Din păcate, ambele specialități se puteau servi cu lingura. Sau chiar cu polonicul, domnul președinte fiind adeptul unei diete bazate pe zeamă. În prima ipostază, Moraru apare între oameni, discursul său fiind mai de grabă unul tehnic:
Preparate foarte bune. Nu știu dacă eu aș fi în juriu, cât de greu este să stabilești ce produs este mai bun de aici, luând în calcul că sunt peste 400 de rețete culinare tradiționale prezentate aici. Cred că juriul are o misiune imposibilă, să spunem, dar să sperăm că, de fiecare dată va reuși să stabilească câștigătorul să stabilească și anul acesta. Este foarte frumos, vedeți și dumneavoastră, oamenii au venit, concurenții își prezintă produsele, oamenii le degustă, juriul analizează. Este o zi foarte frumoasă.
Moraru, Președintele
La fel doi, vlogării l-au servit pe Moraru pe scenă, într-un discurs presărat cu milioane de euro ce vor fi aduse la Orașul de Floci pentru dezvoltare și propășire. Milioanele fiind pe drum, președintele a scurtat-o dramatic, discursul său căpătând aspect de digestiv menit să taie greața:
Consiliul Județean Ialomița are în atenție această zonă, acest sit arheologic. S-a depus un proiect pe fonduri europene și aproximativ 3 milioane de euro se vor investi în următorii ani aici. Vă felicit pe organizatori, pe participanți, mulțumesc și administrației publice locale, domnilor primari care sunt astăzi aici și pe care-i văd printre dumneavoastră, felicitări pentru implicare.
In memoriam – Despre căpitanii lui Mihai Viteazu
Nu putem încheia acest mic omagiu adus murăturilor din strachina județului fără a aminti episodul din 2017, mostră de servilism și delir la adresa conducătorilor. Directorul Muzeului Județean Ialomița, dl Florin Vlad, a rostit o butadă care i-a atins pe mahării județului direct la prostată:
Mihai Viteazul avea și el căpitanii lui… Ce vedeți aici, pe scenă, sunt căpitanii lui Mihai Viteazul! Îl invit în fața dumneavoastră, la microfon, pe domnul președinte al Consiliului Județean Ialomița, domnul Victor Moraru… Unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazul… Dacă nu chiar Mihai Viteazul!
De atunci s-au întâmplat multe. Moraru a pierdut bătălia în PSD, guvernul a căzut la moțiunea de cenzură iar directorul Vlad a devenit ceva mai rezervat. Nu de alta, dar nu se știe cum bate vântul în politică și e păcat să risipești orzul pe gâște.