Depistarea pestei porcine africane se va face mai repede grație a două finanțări primite de DSVSA Ialomița.

Medicii veterinari au ridicat în totalitate restricţiile impuse ca urmare a declarării unui focar de pestă porcină în localitatea Rovine. În toamnă, din cauza unor porci nedeclaraţi de preotul satului şi care au murit din cauza pestei porcine africane, toţi porcii din localitate au fost omorâţi în doar câteva ore.

Locuitorii din localitatea Rovine situată în centrul judeţului Ialomiţa au primit o veste bună de la medicii veterinari: au voie să-şi repopuleze gospodăriile cu purcei. Vestea vine la fix pentru ca de Crăciun animalele să aibă greutatea optimă pentru sacrificare.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a dat undă verde pentru repopularea cu suine a gospodăriilor populaţiei în localitatea Rovine. Porcii santinelă introduşi în 28 ianuarie au trecut cu bine peste cele 45 de zile de monitorizare şi sunt sănătoşi tun.

„După perioada de minim 45 de zile, prevăzută de Manualul Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția III – 2019, porcii santinelă au fost testați serologic în direcția pestei porcine africane, obținând conform Buletinului de Analiză nr. 10647/19.03.2019, eliberat de L.S.V.S.A. Prahova, rezultate negative.”, a anunţat DSVSA Ialomiţa.

Ministrul Petre Daea a stabilit: maxim 5 porci într-o gospodărie!

Sătenii care vor să crească din nou porci sunt avertizaţi că trebuie să-i achiziţioneze doar din exploataţii neafectate de boală, situate în localităţi fără focare de pestă porcină africană, animalele trebuie să fie obligatoriu identificate în exploataţia de origine şi să fie examinate de medicul veterinar înainte de a fi cumpărate.

„Transportul porcinelor se va realiza cu mijloace auto autorizate şi în prealabil dezinfectate iar la sosirea porcinelor în localitatea Rovine cumpărătorul are obligaţia de a notifica medicul veterinar pentru luarea acestora în evidenţă. În plus, sunt interzise intrarea în adăpost cu haine de stradă, vizitarea animalelor de către alţi deţinători de purcei, lăsarea în libertate a animalelor şi hrănirea acestora cu lături, resturi alimentare sau materiale vegetale.”, avertizează medicii-veterinari.

Focarul de pestă porcină africană din localitatea Rovine poartă semnătura preotului din sat. Acesta avea în toamna anului trecut nu mai puţin de 17 porci iar la animalele moarte s-a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane.

Din acest motiv autorităţile judeţene au luat decizia uciderii colective a tuturor porcilor din gospodăriile din Rovine, operaţiunea fiind executată în doar câteva ore de detaşamente ale DSVSA Ialomiţa.

Cum în Ialomiţa s-au găsit cazuri de crescători de porci cu 40 – 50 de animale într-o singură exploataţie, Ministerul Agriculturii a decis limitarea numărului de porci ce pot fi crescuţi într-o exploataţie individuală.

Astfel, prin ordin al ministrului Petre Daea, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale.

 

Articolul precedentIalomița medievală. Peste 100.000 de oameni beau apă infectată cu fecale
Articolul următorPSD a votat. Minorii vor continua să plătească spitalizarea cauzată de accidente!