Dragnea vrea ca minorii să plătească spitalizarea

În ședința din 25 martie 2019, plenul Senatului a respins un proiect de lege privind modificare art, 320 din  Legii Sănătății 95/2006, pe baza căruia minorii implicați în accidente erau puși să plătească cheltuielile de spitalizare.

Proiectul, inițiat de senatorul PMP Gabi Ionașcu, corecta legea care  permite spitalelor să-i pună la plată pe părinți pentru spitalizarea copiilor, deşi minorii au dreptul la gratuitate pentru asistența medicală.. Presa a relatat numeroase cazuri de acest fel. Deși proiectul a obținut avize favorabile de la toate instituțiile, majoritatea PSD – ALDE a votat împotrivă, lăsând cale liberă urmării minorilor în instanțele judecătorești!

Ce spun experții

Proiectul inițiat de senatorul Ionașcu a avut la bază numeroasele cazuri relatate de presă în care minorii erau somați de spitale, la presiunile Casei de Sănătate, să achite costul spitalizării atunci când primeau îngrijiri în urma unor accidente (cele mai multe cazuri fiind accidentele de circulație).

La unison, reprezentații spitalelor și ai Caselor de Sănătate susțineau că sunt obligați să urmărească minorii în baza articolului 320 din Legea 96/2006. Experții în sănătate dar și reprezentanții organizațiilor care protejează drepturile copiilor au cerut modificare urgentă a articolului încriminat:

Un abuz. E clar o încălcare a drepturilor copilului dacă acest lucru se va întâmpla. Nu e primul caz în care copilul e tras la răspundere pentru un incident. Legislaţia nu e coerentă, legea sănătății nu e în concordanță cu legea protecției copilului ”, susține Daniela Gheorghe, fost reprezentant al României pentru drepturile copilului la Consiliul Europei.

Curtea de Conturi ar putea imputa spitalului cheltuielile cu pacienții vinovați pentru vătămarea stării lor de sănătate, susține expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu,  fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, citat de stiri.tvr.ro:

Prevederea legii nu e corectă. O persoană care, de exemplu, se accidentează involuntar, să zicem, cade în baie, ar însemna că ar fi obligat să suporte cehletuieli de zeci, poate sute de milioane de lei pentru o vină pe care nu o are. Ministrul Sănătăţii are obligația morală de a interveni e urgenţă prin emiterea unei ordonanțe prin care să îndepărteze prevederile aberante ale legi.

Au fost presiuni majore din partea caselor de asigurări de sănătate ca spitalele să se îndrepte împotriva celor care cauzează accidente rutiere, şi probabil, la grămadă, pe un articol de lege insuficient clarificat, s-a făcut acest lucru. Poate fi aplicată discreționar şi în cazul copilului, vom veni cu clarificări în așa fel încât asistenta medicală a copilului să fie gratuită.

 PSD aprobă în comisii dar se opune în plen

Deși în comisii proiectul a avut avize favorabile, inclusiv cu votul membrilor PSD, în plen votul a fost negativ. În opinia lui Ionașcu a fost vorba despre un ordin venit de la partid, care a înfrânt voința senatorilor PSD -ALDE.

Blocarea proiectului s-a declanșat la comisia pentru sănătate publică din Senat, care a respins propunerea pe baza unor argumente scoase din burtă.  Argumentele invocate de această comisie sunt halucinante – este invocat un articol din Codul Civil care prevede că minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani răspunde pentru pagubele create dacă nu se dovedește că nu a avut discernământ! Aberație mai mare nici că se putea. Al doilea argument ar fi acela că propunerea are impact asupra bugetului și ca atare trebuie indicată sursă de finanțare! Altă aberație.

Explicații sub formă de aberații

Opinia Consiliului Legislativ, care argumenta că modificare propusă nu încalcă nicio altă lege sau cea a Consiliului Economic și Social, care recomanda extinderea vârstei de la 18 la 25 de ani pentru cei care urmează cursuri universitare, n-au contat.

Dezamăgit de votul colegilor săi,  senatorul Gabi Ioanșcu a declarat:

PSD dorește hărțuirea minorilor în instanțe deși se declară apărător al copiilor. Nu pot să calific votul majorității care a respins acest proiect cerut inclusiv de organizațiile pentru protecția drepturilor copilului”.

 

Articolul precedentLiber la crescut porci în localitatea preotului-porcar care avea 17 porci nedeclaraţi în bătătură
Articolul următorComuna Căzănești va rămâne oraș pentru că așa vrea PSD