Mai puţin de jumătate dintre candidaţii la examenul pentru obţinerea permisului auto reuşesc să treacă de cele două probe.

Aspiranţii la obţinerea unui permis auto în judeţul Ialomiţa reuşesc într-un procent de sub 50% să parcurgă cu succes examenul teoretic şi pe cel practic. De vină sunt monitorizarea video la proba practică dar şi distanţa mare între cele două probe.

Mai puţin de jumătate dintre candidaţii înscrişi la examenul pentru permisul auto în judeţul Ialomiţa nu reuşesc să se bucure la final. Deşi faţă de anul precedent sunt mai mulţi aspiranţi la permis, procentul de promovabilitate a scăzut.

Potrivit ultimei statistici a Instituţiei Prefectului Ialomiţa din 11.095 candidaţi înscrişi la examenul teoretic în 2018 au fost declaraţi „Admişi” doar 5.226 candidaţi, ceea ce înseamnă un procent de 47%.

La proba practică s-a stat un pic mai bine dar aici au ajuns doar 7447 candidaţi. Ca număr, 4.477 candidaţi au trecut cu bine de proba de traseu cu poliţistul pe scaunul din dreapta, un procent de 60%, în scădere cu 7 procente faţă de anul precedent.

Rezultatele slabe de la examenul auto au generat un număr mai mic de documente emise de personalul compartimentului regim permise de conducere şi examinări, 11.286 permise, cu 17% mai puţine decât în anul 2017.

„Programarea probei practice dă cele mai multe bătăi de cap”

„La proba teoretică este vorba de o pregătire deficitară a elevilor, majoritatea folosesc mediul online de învăţare şi nu mai lucrează cu manualul. Mare parte învaţă doar chestionarele, nu legislaţia, şi cum se schimbă întrebările sunt puşi în dificultate şi nu mai ştiu să răspundă corect.”, explică instructorul auto Daniel Petrescu.

Cei care reuşesc să iasă cu bine din teorie se lovesc apoi de proba practică unde îi aşteaptă un traseu prin oraş cu poliţistul pe scaunul din dreapta şi cu traseul parcurs înregistrat video.

„Dacă înainte de monitorizarea video a probei practice un poliţist putea fi mai îngăduitor şi trecea cu vederea o nesemnalizare la un elev bun, acum el este mai riguros şi sancţionează orice abatere a celui care susţine examenul auto.”, mai spune Daniel Petrescu.

La procentul mic de promovabilitate contribuie din plin şi distanţa mare dintre data la care elevul face „Şcoală” şi dă examenul pe traseu.

Spre exemplu, un elev care termină cursurile pe 1 mai va fi înscris la proba teoretică în cel mai fericit la o lună şi jumătate distanţă, adică pe 15 iunie. Dacă trece de examenul teoretic, la traseu nu va fi programat mai devreme de o lună, undeva după 15 iulie.

„Pe lângă greşelile făcute pe traseu, mare parte din cauza emoţiilor, o altă cauză de promovabilitate scăzută la proba practică este distanţa mult prea mare dintre finalizarea cursurilor şi susţinerea practică a examenului.”, adaugă instructorul auto.

Articolul precedentConsiliul Judeţean Ialomiţa salvează echipa de fotbal Unirea Slobozia
Articolul următorSituaţie gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia: gravidele cu sarcină patologică sunt trimise la Bucureşti!