Jandarmeria a agresat și răniții

Dincolo de speculațiile făcute de reprezentații Jandarmeriei, care își argumentează atrocitățile comise în seara de 10 august utilizând un arsenal de minciuni și jumătăți de adevăr, un singur fapt este demonstrabil cu ușurință.

Imaginile surprinse la protestul din Piața Victoriei demonstrează că Jandarmeria a încălcat flagrant Legea 550 din 2004, care reglementează cum anume această instituție poate să acționeze și când.

Recreată în 1989 din convertirea trupelor de Securitate la un regim democratic, Jandarmeria a demonstrat că hoitul Securității comuniste pe care-l parazitează există încă. Și se manifestă ori de câte ori este necesar.

Utilizarea armamentului

Legea 550 din 2004 reglementează foarte clar când poate utiliza Jandarmeria armamentul din dotare și împotriva cui:

Art. 29. – În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române folosește armamentul din dotare(…), în următoarele situații:

  1. a) pentru împiedicarea şi neutralizarea acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acțiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;
  2. b) împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităților publice sau ale altor instituții de interes public ori privat şi care, avertizați şi somați, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum şi împotriva grupurilor organizate care împiedică desfășurarea normală a activității pe căile de comunicații, în locurile publice şi în alte obiective importante;
  3. c) pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine şi întreprind acțiuni ce pun în pericol viața, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forțele de ordine sau alte persoane investite cu funcții ce implică exercițiul autorității publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violenta.

La protestul de vineri, 10 august, Jandarmeria a atacat grosul manifestanților, care erau pașnici și care n-au provocat nici un fel de violențe. Deși huliganii pătrunși în Piața Victoriei în grup erau cunoscuți de jandarmi, eu n-au fost împiedicați în niciun fel să atace cordonul de protecție. Mai mult, sub pretextul îndepărtării acestora s-au utilizat gaze lacrimogene care au afectat cetățenii pașnici.

Ulterior, jandarmii au aruncat grenade lacrimogene chiar în mijlocul manifestanților, unde nu se întâmpla nimic, provocând panică și iritând mulțimea care nu înțelegea atacul forțelor de ordine.

Premeditarea

Începând cu ora 16.00 în piață au apărut acte de violență asupra jandarmilor. Legea specifică foarte clar ce obligații aveau aceștia:

Art. 35. – Persoanele care săvârșesc fapte contrare legii vor fi imobilizate, îndepărtate cât mai repede de la locul tulburărilor şi conduse, după caz, la cea mai apropiată unitate de politie sau de jandarmi, pentru a se lua, cu privire la acestea, măsurile de sancționare prevăzute de lege.

În cursul represiunii violente Jandarmeria n-a imobilizat și n-a reținut nicio persoană din rândul celor care au provocat violențe. Singurele persoane reținute au fost cei 3 huligani care au atacat jandarmii abandonați în mulțime de colegii lor în urma unei operațiuni ciudate, neexplicate de conducerea jandarmeriei.

Tolerarea huliganilor este cu atât mai evidentă cu cât Jandarmeria avea mulți oameni infiltrați între protestatari, care ar fi putut să-i izoleze și să-i rețină  pe provocatori.

Brutalitatea și huliganismul Jandarmeriei

Intervenția în forță comisă la ordinul Prefectului Capitalei s-a produs cu încălcarea prevederilor Legii 550:

Art. 37. – În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul din Jandarmeria Romană are obligația să respecte drepturile şi libertățile fundamentale ale omului şi să acorde primul ajutor medical persoanelor care au nevoie de acesta ca urmare a intervenției în forță.

După ora 23.00, când s-a primit de la Prefectură ordinul de intervenție în forță, jandarmii și-au arătat adevărata față de urmași ai trupelor de securitate.

Educați în spiritul fostei securități ceaușiste și instruiți de satrapi proveniți din aceeași odioasă instituție, huliganii în uniformă au făcut prăpăd în rândul mulțimii, care încerca să scape din piață.

Jandarmii, nu numai că nu au dat ajutor victimelor nonviolente, dar au atacat salvările SMURD și persoanele afectate de gazelele lacrimogene, pe care le-au lovit cu bastoanele și le-au trântit la pământ. Jurnalistul Mălin Bot a fost gazat, lovit și urcat în dubă, deși avea nevoie de îngrijire medicală.

A doua zi, la conferința de presă, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei a explicat că cei care nu au părăsit piața și-au asumat să primească tratament violent de la brutele în uniformă.

Vânătoarea de oameni nevinovați

După degajarea pieței prin mijloace complet ilegale, de o brutalitate fără precedent, haitele de huligani ai statului au vânat protestatarii pașnici prin tot Bucureștiul. Legea 550 prevede clar că:

Art. 33. – Folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 se face în mod gradual şi nu trebuie să depășească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea acțiunilor ilegale şi va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat.

Pentru a justifica hăituirea oamenilor pe străzi urmașii fostei Securități au permis unor grupuri de huligani să întrețină violențele pe străzile laterale. Au tolerat incendierea unor arbuști ornamentali de pe o terasă, sau grupuri de 3-4 indivizi care în plin centrul orașului reușeau să găsească pietre pe care să le arunce spre jandarmi.

Incendiu provocat de huligani neidentificați (foto: G4media)

Deși zona este burdușită cu camere de luat vederi nici măcar unul dintre adevărații huligani nu a fost reținut de poliție sau de jandarmerie. Iar asta demonstrează din plin complicitatea Jandarmeriei cu aceste grupuri violente. Care grupuri puteau fi formate foarte bine din jandarmi în civil.

Oamenii pașnici au fost hăituiți prin scări de bloc, magazine, mijloace de transport (vezi incidentul cu turiștii israelieni dați jos din taxi și snopiți în bătaie). Pe tot parcursul acestei abominabile vânători de oameni, jurnaliștii care filmau au fost loviți și li s-au distrus telefoanele sau aparatele de fotografiat.

Șefii instituției au supervizat masacrul

Pe contul de Facebook al jurnalistului Claudiu Pândaru au fost publicate două fotografi relevante. Atât vechiul șef al instituției, în funcție la data masacrului, colonelul Cucoș, cât și actualul șef, colonelul Sindile, se aflau în piață în momentul în care jandarmii comiteau aceste acte de huliganism.

Violențele au fost dirijate de colonelul Paraschiv, care a atacat un jurnalist care filma și căruia i-a distrus telefonul. Sub ochii lui Paraschiv au fost molestați oameni non violenți fără ca individul să aibă vreo reacție.

Cu huliganii încă în funcții, ancheta Parchetului General, care s-a extins și asupra a peste 200 de jandarmi suspectați că ar fi comis violențe, are toate șansele să fie îngreunată de indivizi interesați să-și acopere urmele. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, refuză să pună la dispoziția procurorilor ordinul de intervenție dat jandarmilor.

 

 

Articolul precedentTuriştilor ţepuiţi de Terra Tourism li se cer impresii din vacanţă!
Articolul următorIalomițenii nu respectă restricțiile impuse circulației porcilor și a cărnii de porc